Novi termin održavanja 3. Bijenala industrijske umjetnosti “Ravno u Sunce”

Treće Bijenale industrijske umjetnosti (BIU), najavljeno za kolovoz i rujan 2020. godine, zbog izvanrednog stanja izazvanog pandemijom COVID-19 održat će se od 10. listopada do 21. studenog ove godine. Bijenale će se održati neovisno o budućnosti manifestacije Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kultura u sklopu koje se manifestacija provodi

 

 Organizator Bijenala je Labin Art Express XXI s partnerima: Arheološkim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Bijenale industrijske umjetnosti će biti strukturirano u 3 geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane izložbene cjeline: Labin s Lamparnom i susjednom, rudarskom Rašom funkcionirat će kao polazišna točka iz koje se manifestacija razvija u druge gradove – Rijeku, Opatiju, Vodnjan i Pulu. Naziv Bijenala 2020 Ride Into the Sun – Ravno u Sunce, preuzet od istoimene pjesme legendarnih njujorških glazbenika Velvet Underground, utjelovljuje imanentnu težnju za boljim svijetom i miroljubivim i prosperitetnim društvom te otvara pozicije promišljanja novih horizonata koji će nadrasti atmosferu fragmentacije i osjećaj gubitka nade.

Kustosi 3. Bijenala industrijske umjetnosti (BIU 2020) su: Branka Benčić – nezavisna kustosica i umjetnička voditeljica APOTEKE – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, Gerald Matt – direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle Beč, Ksenija Orelj – viša kustosica u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Christian Oxenius – nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala (IBA – International Biennial).

Bijenale industrijske umjetnosti je manifestacija suvremenih umjetničkih praksi koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express XXI kao eksperimentalnu platformu za realizaciju njihova fundamentalnog projekta: izgradnje futurističkog Podzemnog grada 150m ispod površine zemlje u svrhu revitalizacije bivših istarskih ugljenokopa u Labinu i Raši. Predsjednik Labin Art Expressa XXI je Dean Zahtila, a umjetnički voditelj Damir Stojnić.

 

 

Kategorija