NOVO: Otvaraju se granice!

Hrvatskim državljanima se omogućuje ulazak i odlazak u inozemstvo uz pridržavanje uputa. Kada postoje razlozi, strani državljani će moći ući u Hrvatsku uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga", kazao je Božinović na današnjoj press konferenciji Stožera.

"Kad govorimo o zemljama, to smo spomenuli, EU je donijela preporuku svim država članica u smislu produženja zabrane da se ne dolazi iz trećih zemalja. Ova odluka se odnosi na države članice EU. Ljudi koji idu na sastanke neće morati u samoizolaciju, to nema smisla", rekao je Božinović. U sklopu svega toga mogući su psebni bilateralni razgovori s pojedinim državama. Kada govorimo o turizmu prije svega s onima koje su važne i imaju povoljnu epidemiološku situaciju tako da to olakšava dogovore i omogućava da krenemo s važnom gospodarskom djelatnošću za RH.

Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u RH ili drugoj zemlji, oni će kroz taj instituti i institut nužnih razloga osobne prirode moći ulaziti u RH, a morat će se pridržavati preporuka koje će im biti u pismenoj formi to dato na graničnom prijelazu", pojasnio je Božinović najnoviju odluku Stožera. 

Sutra bi trebala biti donesena odluka o ukidanju propusnica. "Mi idemo u tom smjeru i nadamo se da nas do sutra nešto neće iznenadit'', najavio je Božinović. 

Kategorija