Obnova dječjih igrališta u Viškovu

Djelatnici Komunalnog društva Viškovo su tijekom veljače izvršili popravke na većini dječjih igrališta na području Općine Viškovo.

 

Tijekom mjeseca veljače djelatnici Komunalnog društva Viškovo izvršili su popravke na 14 od ukupno 17 dječjih igrališta na području svih naselja Općine Viškovo. Kako su vremenske prilike dopuštale, djelatnici su vršili radove na zamjeni dotrajale i oštećene opreme, igrala, oznaka, klupa, kanti za otpatke. Novi i ljepši izgled tako su dobila oba dječja igrališta u Mavrima, igrališta u Petrcima, Stuparima, Furićevu, Gornjim Jugima, Biškupima, Mladenićima, Garićima, Klićima, Saršonima, Marčeljima, Srokima te centru Viškova.

U tom pogledu, na većini igrališta popravljene su odnosno zamijenjene daske na klupama za odmor, bojale su se ograde, mijenjali odnosno popravljali spremnici za otpad kao i žičane ograde. Tamo gdje je to nedostajalo, postavljene su oznake dječjih igrališta. U pogledu funkcionalnosti, na igralištima u Petrcima, Stuparima i Biškupima popravljena su kombinirana igrala, u Stuparima i Gornjim Jugima popravljena su i sjedišta za klackalice. Novi nosači njihala i pripadajuće ručkice postavljeni su u Marčeljima i Gornjim Jugima. U Srokima su postavljene i nove mreže za stolni tenis te su uklonjena i zamijenjena uništena igrala. Na igralištu u parku u središtu Viškova zamijenjene su dotrajale letve i gredice koje su uništili neodgovorni pojedinci odnosno skupine. Ovakvi radovi dio su redovnih aktivnosti Komunalnog društva Viškovo.

Dva puta godišnje provode se inspekcijski pregledi te se uklanjaju uočeni nedostatci. Međutim, zbog sve češćih slučajeva vandalizama, djelatnici KD-a Viškovo popravke obavljaju i puno češće odnosno po prijavi mještana ili općinskih komunalnih redara koji takve nedostatke uočavaju prilikom redovnih obilazaka terena. Samo prošle godine, za ovu je namjenu utrošeno nešto preko 50 tisuća kuna. Značajan dio tog iznosa otpada na sanaciju šteta koje su prouzročili neodgovorni pojedinci, odnosno mladež koja nerijetko uništi ono što su nekoliko dana ranije popravili radnici.

Stoga još jednom naglašavamo da su to dječja igrališta namijenjena provođenju slobodnog vremena djece i da svako njihovo uništavanje općinski proračun stoji određeni iznos novca. Iako nije riječ o velikim iznosima, svaka ta kuna mogla bi se korisnije utrošiti nego u sanaciju nečega što je uništeno iz dosade ili obijesti.