Obnova Doma kulture Čavle

Obnova Doma kulture Čavle vrijedna 4,5 milijuna kuna: uređuje se fasada, postavlja nova stolarija i krov

Dom kulture u Čavlima dobiva novo ruho. U tijeku je realizacija energetske obnove Doma , točnije prva faza projekta njegove cjelokupne obnove. Radovi su započeli u veljači, a kraj projekta očekuje se do kraja listopada.

- U projektu je predviđeno skoro 2000 ovojnice tj. fasade objekta i oko 1500 kvadrata površine krova. Ono što činimo je da postignemo energetsku učinkovitost zgrade. Zgrada je trenutno u kategoriji D , a cilj nam je kategorija B – rekao je voditelj projekta energetske obnove Doma kulture Čavle, Zlatan Cuculić.

Radovi energetske obnove podijeljeni su u dvije faze. Prva faza obuhvaćala je radove na stražnjem dijelu objekta, a druga faza obuhvatit će radove na njegovom prednjem dijelu.

- Što se tiče prve faze ona je praktički gotova, sva vanjska ovojnica je napravljena osim završnog sloja, čeka se još stolarija, a ona dolazi krajem tjedna odnosno krajem mjeseca i po završetku stolarije završavamo sve - dodao je Cuculić.

Trenutno se radi na prednjem dijelu objekta, a s obzirom da je kamena fasada objekta na neki način njezin zaštitni znak bilo je dosta upita hoće li se ona i nakon obnove zadržati.

- Kamen će se maksimalno gdje je to moguće očuvati, negdje je dotrajao negdje ga treba mijenjati, negdje treba drugačije izvesti izolacija pa će se pokriti ali možemo sa zadovoljstvom reci da ćemo većinu tog kamena zadržat – objasnio je Cuculić.

Projekt energetske obnove Čavle vrijedan je 4,5 milijuna kuna, a situacija sa koronavirusom nije ga ugrozila niti zustavila. Bespovratna sredstva za njegovu realizaciju osigurna su iz europskih fondova i iz ministarstva regionalnog razvoja. Ostatak će se financirati iz Haborovog kredita sa mininimalnom kamatom od 0,1 %.

- Ovaj projekt uopće nije bio ugrožen niti upitan niti u jednom trenutku osim što su nam malo dobavljači kasnili i ovom prilikom pohvaljujem izvođača jer je taj gubitak u vremenu kompenziro kroz ubrzanu dinamiku na drugom dijelu kroz radove i vjerujemo da je će u listopadu ovaj projekt biti završen kako je i dogovoreno – istaknula je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Provedbom ovog projekta dobit će se nova razina energetske učinkovitosti i znatno umanjiti emisija štetnih plinova ali i smanjiti računi grijanja i rasvjete za više od 50 %.

Kategorija