Od danas dnevna svjetla na vozilima više nisu obavezna

Ova zakonska odredba ne odnosi se na vozače mopeda i motocikala, koji su i dalje dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Od 1. travnja na hrvatskim prometnicama prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima. Obvezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju započelo je 1. studenoga 2019., a završilo jučer 31. ožujka.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)
Također napominju da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.
U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.
U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Kategorija