Održan kreativni program Gastro 2019

 U organizaciji Udruge Žmergo i GD Crvenog križa Opatija, u Dnevnom boravku opatijskog susjedstva, smještenom na adresi J. Rakovca 15, održan je program pod nazivom Gastro 2019., u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture - Rijeka 2020 te programskog pravca 27 susjedstava.

 

 

 

 

Cilj programa, koji je započeo u 17:00 sati, usko se veže uz jedan od glavnih ciljeva programskog pravca 27 susjedstava, a to je: razvijanje dobrih međuljudskih odnosa u ugodnom okruženju u raznolikosti i bogatstvu lokalnih i inih zajednica.

S tom premisom, sudionici jučerašnjeg druženja bili su u prigodi degustirati tradicionalni mađarski kotlić imena “Jokai bableves”. Za ovo ime zaslužan je poznati mađarski pisac - Jokai Mor, koji je za vrijeme života izjavio da mu je ovako pripremljena “maneštra” s grahom, najdraže jelo.

 

Natjecanje u pripravi jela održava se tradicionalno svake godine posljednje nedjelje u travnju, u dolini Koloska. Tri godine zaredom, a u sklopu uzajamnog druženja i posjećivanja dvaju pobratimljenih gradova - Opatije i Balatonfureda, pobjedu su, u konkurenciji od 50-ak natjecateljskih ekipa, odnijele članice opatijskog Kluba 60+. To su: Cvjeta Juranić, glavna “meštrica” od kotlića, uz pomoćnice Mariju Brajković, Neviu Vlah i Mirjanu Sušanj. Uz zadate sastojke, za pripravu ove ukusne maneštre od graha bili su svakako presudni i Cvjetini tajni sastojci.

 

Posebno mjesto u njegovanju dobrih međuljudskih odnosa i osnaživanja lokalne zajednice kroz međugeneracijsku solidarnost čini volonterski rad pa je jučerašnje ugodno druženje bila savršena prilika i za podjelu zahvalnica vrijednim volonterima.

 

Kategorija