Održana 2. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih

Savjet mladih Grada Opatije u suradnji sa Savjetom mladih Primorsko-goranske županije organizirao je 2. sjednicu Koordinacije savjeta mladih.

Cilj koordinacije je okupljanje predstavnika savjeta mladih te njihovo poticanje na međusobno povezivanje i razvijanje svijesti o važnosti aktivnog sudjelovanja mladih u društvu i mogućnostima uključivanja u procese donošenja odluka na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, u uvodnom je obraćanju istaknuo predsjednik Savjeta mladih PGŽ Robert Matić.

Gošća koordinacijskog sastanka bila je Iva Rinčić, ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci čiji participativni programi povezuju sveučilište, lokalnu zajednicu i gospodarstvenike. Jedan od takvih programa je Realizator – case study natjecanje u rješavanju stvarnih poslovnih slučajeva, pokrenuto s ciljem približavanja izazova s kojima se pravne osobe (poduzeća, ustanove, gradovi) susreću u stvarnosti. Realizator omogućuje studentima stjecanje praktičnog iskustva, uvid u stvarne poslovne izazove, razvoj inovativnih ideja te razvijanje prezentacijskih i poduzetničkih vještina, a sve uz podršku stručnih edukatora.

„S obzirom da natjecanje Realizator uključuje i poslovne slučajeve gradova, svidjela mi se mogućnost aktivnog sudjelovanja savjeta mladih u projektu kao prijavitelja poslovnog slučaja. Kao Koordinacija savjeta mladih na području Primorsko-goranske županije razgovarali smo o potencijalnoj zajedničkoj prijavi čime bi prikupili inovativne i kreativne ideje i rješenja studenata na probleme u radu savjeta mladih s kojima se svi mi suočavamo“, istaknuo je Sven Sušanj iz Savjeta mladih Grada Kastva.

Fernando Kirigin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije zahvalio se Savjetu mladih Grada Opatije na pozivu da sudjeluje u radu Koordinacije te dodao kako mlade treba maksimalno poticati i uključivati u sve procese donošenja odluka u društvu, a osobito onih pitanja koja se odnose na njih: „Smatram da je zadatak suvremene lokalne samouprave poticanje na participaciju te osiguravanje adekvatnih mehanizma da se glas mladih čuje pri donošenju odluka relevantnih za njih kao članove zajednice političkog odlučivanja i to ne samo deklarativno u predizborno vrijeme, već kao obveza jasno definirana kroz obvezujuće odluke“.

U drugom dijelu sastanaka bio je riječi o utjecaju COVID-19 na mlade u lokalnim sredinama i kreiranju preporuka koje će biti usmjerene gradovima i općinama na području Primorsko-goranske županije. Raspravljalo se o važnosti uključivanja savjeta mladih u revizije akcijskih planova lokalnih programa za mlade (u onim sredinama koje ga imaju), kao i o potrebi da se pokuša zadržati standard u financiranju udruga mladih i za mlade.

„Apelirati ćemo da jedinice lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije te Primorsko-goranska županija razmotri održavanje trenutne financijske i druge podrške studentima, udrugama i organizacijama mladih te sportskim klubovima s omladinskim pogonima koji će biti pogođeni kriznom situacijom uzrokovanom epidemijom koronavirusa“, istaknuo je Robert Matić.

„Mladi su se maksimalno solidarizirali u jeku pandemije. Stavili su svoj život na čekanje kako bi pomogli u sprječavanju širenja zaraze. Učenici su se prilagodili svim izazovima online nastave i neizvjesnosti oko mature, bili su ukraćeni za doživljaje maturalnih putovanja, maturalnih večeri, a istovremeno su mnogi bili spremni volontirati i pomoći u nabavci i dostavi potrepština svojim starijim sugrađanima. Studentski poslovi i ugovori su prvi otkazivani, pa su brojni studenti ostali bez svojih prihoda. Svjesni smo da će se stvarni utjecaj pandemije osjetiti tek na jesen, ali apeliramo na gradove i općine da ne uskraćuju sredstva namijenjena mladima već da zajednički pronađemo adekvatan način pružanja podrške, a sve u cilju očuvanja standarda koji postoji“, rekla je Sara Sušanj, predsjednica Savjeta mladih Grada Opatije.

 

Kategorija