Održana radionica Besposadne letjelice i sustavi

 

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je po prvi put održana radionica pod nazivom Bespilotne letjelice i sustavi.

 

Riječ je o edukaciji koja je organizirana u suradnji Hrvatske kontrole zračne plovidbe i PU primorsko-goranske za potrebe policijskih službenika, djelatnika kontrole leta te djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. Osim policijskih službenika temeljne, granične, kriminalističke i specijalne policije, na radionici su sudjelovali spomenuti kontrolori leta i vatrogasci iz JVP Rijeka.

 

Radionica je organizirana u povodu održavanja programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, a s ciljem ostvarenja svih potrebnih preventivnih sigurnosnih elemenata kod većih javnih okupljanja.

 

Na početku radionice načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar je zahvalio predstavnicima HKZP-a što su prihvatili prijedlog i postali dio tima koji sinergijom više institucija pomaže u stvaranju optimalnog stanja sigurnosti.

 

Radionica sadrži teorijski i praktični dio pod vodstvom stručnjaka iz HKZP-a Marinka Kesera i Vinka Blaževića. U teorijskom dijelu sudionici su upoznati s važećim nacionalnim zrakoplovnim propisima kojima je regulirana uporaba bespilotnih letjelica, tzv. dronova, kao i s načinima odobravanja i uporabe zračnog prostora, te s klasifikacijama prostora oko i u blizini zračnih luka.

 

U izlaganju je Marinko Keser naglasio da je poznato kako se bespilotne letjelice ili zrakoplovi bez posade često koriste u vojne svrhe. No, budući da ih se može nadzirati na daljinu uporabom unaprijed programiranog plana leta, odnosno pomoću složenih autonomnih dinamičkih sustava, sve više se koriste i za brojne civilne zadaće. Tako se njihovom uporabom nerijetko provode brojne policijske radnje kao što je praćenje, zatim istraživanje terena, pa vatrogasne zadaće, ali i akcije potrage i spašavanja i sl. Prezentacijom je pokazao i izdvojio primjere izvrsne suradnje na terenu uporabom dronova između pripadnika vojske, vatrogasne zajednice, policije i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u vrijeme provedbe protupožarne sezone.

 

U praktičnom dijelu sudionici radionice su mogli vidjeti operativne elemente AMC portala- web sučelje i korištenje mobilne aplikacije kojom se omogućava uvid u aktivnosti u zračnom prostoru u stvarnom vremenu. AMC portal u sklopu djelovanja HKZP-a omogućuje registriranim korisnicima rezervacije struktura u zračnom prostoru kao i interaktivnu komunikaciju između korisnika zračnog prostora i nacionalnog ASM-a.

 

Ova radionica samo je jedna u nizu preventivnih i planiranih aktivnosti koje će Policijska uprava primorsko-goranska provoditi tijekom održavanja programa Rijeka EPK 2020.

U narednom razdoblju suradnja MUP-a i HKZP-a će se nastaviti i kroz druge komplementarne aktivnosti prevencije i sigurnosti na drugim područjima Republike Hrvatske.