Opatija u minusu čeka Austrijance

Tisuću gostiju i 16 otvorenih hotela trenutno je stanje opatijskog turizma. Manjak od 80 posto u odnosu na isto razdoblje lani trebalo bi se početi topiti sa skorašnjim otvaranjem granica Austrijancima 16. lipnja   

Trenutno se u Opatiji odmara 1000 gostiju, pet puta manje nego na isti datum prošle godine. S otvaranjem granica, njihov će se broj povećati što bi moglo, nadaju se I privatni iznajmljivači, barem donekle spasiti sezonu.

- Znači treći, četvrti, peti i šesti mjesec je kompletno sve bilo otkazano. Evo sad mi se jedan Austrijanac 25. najavio i to čak prije ovog otvaranja 15. jer je valjda već znao da će 15. biti otvoreno, naglašava privatni iznajmljivač Milan Jelovac, i dodaje kako su mu Austrijanci izuzetno važni jer oni dolaze izvan sezone. Znači nije pitanje samo sedmi I osmi mjesec, tu je uvijek sve puno ali ja sam prošle godine u svakom mjesecu imao barem nekoga.

Otvaranju granica s Austrijancima vesele se i u Turističkoj zajednici Opatije

- Veseli nas najava otvaranja granice na području Europske unije pogotovo ove između Hrvatske, Slovenije I Austrije kako bi nam došli Austrijanci koji su tradicionalno naši najbrojniji gosti i koji vole Opatiju, smatraju je svojim drugim domom i prema našim informacijama, jedva čekaju da mogu opet doći, prenijela je dojmove Željka Stašić.

Ako je suditi po Opatiji, vrijeme koronavirusa je daleko iza nas. Brojni hoteli i ugostiteljski objekti otvorili su svoja vrata pa gotovo sve, osim broja turista, izgleda kao u vrijeme prije virusa.

- Turizam se vraća u Opatiju. Otvoreno je trenutno 16 hotela, rade svi ugostiteljski objekti, brojni kapaciteti u obiteljskom smještaju su također spremni za prihvat gostiju, gosti su kao što vidite već i stigli, ponajviše domaćih, ali ima ovdje Slovenaca, Nijemaca, tvrdi Stašić.

Iako izmijenjene i prorijeđene, turiste bi u Opatiju mogle privući i manifestacije.

- Ljetna pozornica je već krenula s programima, ugostit će ove godine klapu Intrade, Zdravka Čolića, Željka Joksimovića i brojne druge programe. Tu su i Liburnija jazz festival, Jerry Ricks blues festival, Voloskana a TZ grada Opatije će i ove godine organizirati Carski grad ali I najveću i najpoznatiju manifestaciju Retropatiju.

Opatijski retro spektakl promijenio je datum održavanja pa će se ove godine umjesto u lipnju održati 1. kolovoza I to u nešto drugačijem obliku ali uz, u turističkoj zajednici garantiraju, istu atmosferu i dobru energiju koje krase ovu popularnu manifestaciju.

Kategorija