Počinju radovi na rekonstrukciji ribarske luke Pumpurela u Rabu vrijedni gotovo 20 milijuna kuna

Potpisan je ugovor o početku radova u ribarskoj luci Pumpurela u Rabu. Glavni cilj rekonstrukcije gata Pumpurela je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture za potrebe ribara na postojećem lukobranu.

Ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić potpisao je Ugovore o početku radova u ribarskoj luci Pumpurela s predstavnicima izvođača radova, nadzora i vođenja projekta.

Glavni cilj rekonstrukcije gata „Pumpurela“ je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture za potrebe ribara na postojećem lukobranu „Pumpurela“, što je nastavak ulaganja Primorsko-goranske županije u pomorsku infrastrukturu.

Glavni cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture za potrebe ribara na postojećem lukobranu „Pumpurela“, sa specifičnim ciljevima:

  • izgradnja područja koje će odgovarati potrebama za nesmetano izvođenje djelatnosti ribara

  • koncentriranje gospodarske djelatnosti ribarstva na izdvojeni poseban dio luke namijenjen isključivo ribarima

  • poboljšanje uvjeta za vezivanjem, istovarivanjem i trženjem ribarskim proizvodima

  • prikladno uređenje opskrbe ribarskih plovila vodom i energijom.

Predviđena izvedba građevinskih radova rekonstrukcije i izgradnje obuhvaća: rekonstrukciju gata s unutarnje strane, dogradnju korijena gata i prilaza, dogradnju gata u punoj širini (od suženja platoa do postojeće glave gata Pumpurela u dužini 102,00 m projektom je planirana izvedba dvostrukog obalnog zida, ispunjenog nasipom u ukupnoj širini 9,50 m) i sanaciju glave gata.

Cijeli projekt uključujući i projektnu dokumentaciju i pripremu da bi se ostvarila realizacija građenja, vrijedan je 19.916.285,04 kn, a financirat će se sredstvima Ministarstva poljoprivrede u okviru Mjere I.23./I.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ i to sa doprinosom EU od 75% i Republike Hrvatske u iznosu od 25%. Izvođač radova na izgradnji ribarske luke u Rabu je Zajednica ponuditelja Aqua Mont Service d.o.o., stručni nadzor obavljat će Rijekaprojekt d.o.o, a upravljanje projektom vodit će KARLOLINE-KLing d.o.o..