Policijska uprava Primorsko-goranska obilježila je svoj dan u Šapjanama

Ususret Svetom Mihovilu, Policijska uprava Primorsko-goranska predstavila opremu i tehnike svih rodova policije

vlcsnap-2020-09-29-12h11m59s978

Dan policije obilježen u suradnji s interventnim službama

 

Ovogodišnji Dan policije i blagdan sv. Mihovila u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj obilježeni su u izmijenjenim okolnostima uvjetovanim pandemijom COVIDA-19 i u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama.

Policijski službenici bili su među prvima koji su se aktivno uključili u poduzimanje svih mjera koje je nalagala novonastala situacija, pritom stalno surađujući i s drugim interventnim službama. Stoga je i Dan policije obilježen zajednički, u suradnji s predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite, JVP Rijeka te predstavnicima Hrvatskog ceha zaštitara –tehničke zaštite.

Tako je jučer, 28. rujna u Vatrogasnom trening centru u Šapjanama održana prezentacija dijela novije opreme i tehnike s kojima raspolažu djelatnici temeljne, interventne, protueksplozijske, prometne i granične policije, kao i dio predmeta koje u svom radu pronalazi kriminalistička policija. Pripadnici specijalne policije pokazali su dio svog naoružanja i opreme te u suradnji s vatrogascima izveli zanimljivu demonstraciju korištenja nove antidron puške za „prizemljenje“ bespilotnih letjelica (dronova).

Uz načelnika Tomislava Dizdara predstavljanju opreme i tehnike nazočili su predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predstavnici Stožera civilne zaštite PGŽ-a na čelu s predsjednikom Markom Borasom Mandićem, predstavnici vatrogasaca i zdravstvenih ustanova, kao i predstavnici medija.

Policijski službenici, po svojim linijama rada predstavili su opremu i tehniku te njihove karakteristike, tako da su nazočni mogli više saznati o balističkom prsluku i kacigi, automatskoj pušci VHS K2, protueksplozijskom odijelu i drugoj opremi, kamerama i uređajima koje koristi granična policija, opremi za javni red koju duži interventna policija, kao i novijim uređajima prometne policije. Također, predstavljena je i zaštitna oprema za COVID-19, kojom raspolaže policija.

Uz policiju, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite predstavili su specijalističku opremu za spašavanja iz ruševina i drugih katastrofa te također zaštitnu opremu za COVID-19, dok je strukovna udruga zaštitara predstavila tehnička rješenja u prevenciji COVIDA-19.

Danas, na sam Dan policije i blagdan sv. Mihovila zapaljene su svijeće i služena je sveta misa u spomen na poginule policijske službenike Policijske uprave primorsko-goranske.

Prigodni program obilježavanja završava sutra, akcijom dobrovoljnog darivanja krvi.

 

 

Svečano obilježen Dan policije i blagdan svetog Mihovila

 

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim policajcima Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci, danas je 29. rujna svečano obilježen Dan policije i blagdan Svetog Mihovila Arkanđela, njezinog zaštitnika.

Odavanju počasti uz djelatnike Policijske uprave predvođene zamjenikom načelnika Hari Brnadom, sudjelovali su i zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka te izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U sklopu svečanosti služena je i sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio policijski kapelan Kapelanije sveti Vid Pavao Mokri. Uz čestitke i zahvale svim aktivnim i umirovljenim djelatnicima policije, kapelan Mokri je u propovjedi pozvao prisutne da po zagovoru svetog Mihovila Arkanđela, svoga zaštitnika, nastave u svojoj plemenitoj službi biti dostojni časnog poziva.

Radno i svečano djelatnici policije obilježavaju svoj dan, pa su tako i u Čabru i u Vrbovskom u sjećanje na preminule kolege i branitelje iz Domovinskog rata, zapaljene svijeće na središnjim gradskim trgovima. Uz načelnika Policijske postaje Čabar Krunoslava Jakoplića i djelatnike policijske postaje, u počasti je sudjelovao i gradonačelnik Grada Čabra, Kristijan Rajšel, dok su u Vrbovskom uz gradonačelnika Dražena Mufića počast odali i članovi gradskog poglavarstva, a služena je i sveta misa u crkvi svetog Ivana Nepomuka.

Obilježavanje Dana policije nastavit će se i sutra, u srijedu, 30. rujna, kada će se u Domu policije u Rijeci održati tradicionalna akcija darivanja krvi. Akciju organizira Aktiv darivatelja krvi Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.