Povijesna zima za Platak

Ova zima bit će upisana u povijest skijališta Platak. Sagrađeno je umjetno jezero i kupljen sustav za umjetno zasnježenje. Topovi su testirani, a umjetnim snijegom zasniježena je staza uz pokretnu traku. Drugi tjedan očekuje se i zasnježivanje Radeševa 1, ali i otvaranje noćnog skijanja. Sveukupno u Plata je investirano više od 22 milijuna kuna, a ono što je najvažnije radovi se odvijaju po planu pa je i prva testna faza donijela i prve umjetne pahulje.

 

Sve nadzire stručni savjetnik za sport Goranskog sportskog centra Davorin Klobučar koji je i poručio -   " Topovi koji su pristigli, njih 14, su sada u fazi testiranja. Mi smo ove dane testirali topove i ovo što vidite iza nas, ova staza je zasniježena kada su bili topovi u fazi testiranja tako da smo omogućili da se pokretna traka pokrene kako bi za ove školske ferije djeci I svima omogućili da mogu uživati na snijegu, da ski škole mogu raditi svoj dio "

Daljnji razvoj ovisit će o vremenskim prilikama, odnosno ako temperature budu ispod nule zasniježit će se kompletno Radeševo 1, a to bi značilo i početak noćnog skijanja. No za škole skijanja koje su već pristigle na Platak najbolje je dnevno skijanje, a a uvjeti su odlični smatra Ana Bistričić iz Ski kluba Rijeka koja je naglasila i kako je staza odlična za početnike te da je Goranski sportski centar napravio sjajan posao ove godine - staza je pokrivena snijegom, traka radi te nikakvih problema nema. 

Zanimljivo u suradnji s Europskom unijom Ski klub Rijeka na Platku provodi projekt kojim omogućavaju skijanje jedanaestero djece iz socijalno ugroženih obitelji. 

"Obukli smo ih od glave do pete, pripremili za snijeg, za zimu, djeca su zadovoljna. Proskijali su. Kad vi vidite osmijeh djetetu na licu, da ste mu omogućili nešto što možda nikad u životu ne bi imao priliku napraviti bude vam srce veliko." Rekla je za Kanal Ri Ana Bistričić

Uz projekt, rade s iskusnom djecom, ali i sa početnicima. Platak je i za našeg posjeta bio pun skijaša, ali i izletnika. Za sve njih, naravno, spremni su i barovi i dva legendarna doma- veliki i mali dom Platak