Poznati prvi ugledni gosti europske SF konvencije u Rijeci

 

U Rijeku stižu znanstvenik Ivica Puljak i nagrađivani britanski pisac Adrian Tchaikovsky.

 

Rijeka će u listopadu ove godine biti domaćin Euroconu – europskoj konvenciji znanstvene fantastike, kao nadogradnji na popularnu godišnju riječku konvenciju Rikon. Konvencija Rikon postoji od 1997. godine, a proteklih godina okuplja i po tisuću zaljubljenika u znanstvenu fantastiku, književnost, znanost, umjetnost, kreativnost te društvene i video igre. Udruga 3. zmaj, koja organizira Rikon, osvojila je domaćinstvo ovogodišnjeg Eurocona, a održat će se pod nazivom Futuricon od 2. do 4. listopada na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Suorganizator je Sveučilište u Rijeci koje je prepoznalo značaj ove manifestacije za razvoj kapaciteta mladih.

 

Naziv Futuricon predviđa promišljanje o budućnosti života i rada u Rijeci i svijetu, o nesigurnoj sadašnjosti te o marljivom i radišnom duhu naših sugrađana. Sve to prenosi i vizualni identitet koji je dizajnirala riječka umjetnica Nela Dunato, a inspiriran je kipom Brodograditelja i njegovim značajem.

 

Raznovrsne teme obradit će se kroz bogat program – predavanja, tribine, radionice, predstavljanja, igre i kvizovi, dječji program, a program prate i umjetničke izložbe te izložbeni i prodajni štandovi. Prijave programa otvorene su do 1. ožujka, detaljan program bit će poznat tijekom proljeća, a zasad su objavljena imena dvojice počasnih gostiju – poznati hrvatski znanstvenik Ivica Puljak te nagrađivani britanski pisac Adrian Tchaikovsky.

 

Ivica Puljak doktor je fizike elementarnih čestica, cijenjen po svojem radu na velikom sudaraču hadrona (LHC) u CERN-u te je bio dio tima koji je otkrio Higgsov bozon. Predaje na FESB-u u Splitu, dobitnik je brojnih prestižnih nagrada te iza sebe ima više od 1000 znanstvenih radova te stotine konferencija i aktivnosti u svrhu popularizacije znanosti. Na Futuriconu će predstaviti svoj rad i dostignuća te pričati o znanosti, budućnosti i obrazovanju.

 

Adrian Tchaikovsky britanski je pisac, autor brojnih romana i priča, a među najpoznatijama su njegov serijal „Shadows of the Apt“ te roman „Djeca vremena“ za koji je osvojio i prestižnu nagradu Arthur C. Clarke. Dobitnik je i nagrade Britanskog društva za fantastiku za roman „The Tiger and the Wolf“. Na Futuriconu će predstaviti svoj rad te posjetiteljima pružiti uvid u proces pisanja i osmišljavanja detaljnih svjetova i priča.

 

Na Futuriconu se očekuje oko 1500 posjetitelja, a već sada je registrirano više od 150 gostiju iz tridesetak država. Informacije o ulaznicama i registraciji, kao i buduće najave o programu i gostima te kontakt podatke možete pronaći na web stranici www.futuricon.eu te na Facebook stranici Futuricon.