Pred nama je pravi ljetni vikend, no ubrzo stiže promjena vremena

Nakon što smo u kolovozu imali preko 20 dana sa temperaturom od preko 30 Celzijevih stupnjeva, visoke temperature nastavile su se i u rujnu, pa je jučer u Rijeci zabilježeno vrućih 30 stupnjeva.

- S obzirom na zadnjih desetak, dvadeset godina nije to ništa neuobičajeno odnosno mogli bi reći da je uobičajeno. Nekad po klimatološkim statistikama tijekom ljeta smo imali 8 do 9 dana sa temperaturom preko 30 sad ih već imamo preko 20 tijekom ljeta. I u rujnu imamo jako puno dana preko 30 Celzijevih stupnjeva nekad je to bilo samo dva tri dana na početku rujna – rekao je meteorolog DHMZ Rijeka, Ivan Novak.

Uz visoke dnevne temperature povezane su i vrlo tople noći u kojima temperature idu preko 20 Celzijevih stupnjeva.

- Možemo reći da su ljeta postala sve neugodnija naročito ovim starijim generacijama koje su naučile na ono blaže ljeto i u kojima su temperature od preko 30 ipak bile nešto puno rjeđe – dodao je Novak.

Razdoblje lijepog vremena se nastavlja i dalje. Pred nama je pravi ljetni sunčani vikend.

- Tu i tamo nešto bure, uglavnom podno Velebita nešto malo više temperature zraka će na širem području Istre i Kvarnera dosezati negdje između 27 i 31 stupanj. Temperature more naročito sredinom dana oko 24 Celzijeva stupnja što je ugodno za kupanje, prema tome svi oni koji su na godišnjem mogu to vrijeme iskoristiti za boravak na moru, kazao je Novak.

Iskoristite ovo sunčano vrijeme jer krajem sljedećeg tjedna dolazi promjena vremena koja će nas polako uvesti u jesen.

Kategorija