Program za mlade Primorsko – goranske županije i savjeti mladih u fokusu 3. Koordinacije savjeta mladih Primorsko – goranske županije

U Marčeljima je u petak 2. listopada održana 3. sjednica Koordinacije savjeta mladih Primorsko-goranske županije. Savjete mladih pozdravili su domaćin Ivan Sušanj, predsjednik Savjeta mladih Viškova i Robert Matić predsjednik Savjeta mladih PGŽ.

 

Robert Matić predstavio je izradu Programa za mlade Primorsko-goranske županije, a detaljnije se okupljenima predstavila i obratila ispred Društva za istraživanje i potporu (DIP) Marta Berčić, koordinatorica programa. Berčić je naglasila da se u svakom koraku kreiranja strategije vodi strukturirani dijalog te da je krajnji rezultat takvog pristupa kvalitetan i stručan dokument koji će biti okosnica za djelovanje u narednom četverogodišnjem razdoblju, ali i za donošenje lokalnih programa za mlade. Savjeti mladih su pozvani da se aktivno uključe u izradu Programa.

Zaključak treće Koordinacije je i osnivanje radne skupine za aktiviranje vijeća učenika u srednjim školama Primorsko-goranske županije, s obzirom da je to tema koja se nametnula na prošlim koordinacijama, a i na nedavno održanoj sjednici Savjeta mladih PGŽ. Učenici su skupina koja je u ovom „novom normalnom“ u nepovoljnoj situaciji, stoga Savjeti okupljeni u Koordinaciji smatraju da se sustavnom podrškom učenicima kroz konstituiranje Županijskog vijeća učenika može angažirati mlade da daju svoje mišljenje, a i eventualno ih zainteresirati za nove oblike javnog djelovanja, uključivši i savjete mladih.

Savjeti su se osvrnuli i na stanje proračunskih sredstava za mlade u svojim sredinama te zaključili kako se unatoč općem smanjenju prihoda zbog epidemije COVID-19, sredstva za mlade nisu smanjivala.

Zaključkom prisutnim savjeta odlučeno je da se krene u zajedničko sudjelovanje Savjeta mladih Grada Kastva, Savjeta mladih Općine Kostrena, Savjeta mladih Grada Opatije, Savjeta mladih Općine Viškovo i Savjeta mladih Primorsko-goranske županije na natjecanju Realizator koje organizira Zaklada Sveučilišta u Rijeci. Za temu je odabran doprinos jedinica lokalne i regionalne samouprave u smanjenju nezaposlenosti mladih, a naziv slučaja bit će „Od ideje do akcije – smanjimo nezaposlenost mladih“.

Kategorija