Proizvodnja namještaja pala za gotovo 60 posto

Prema redovnom mjesečnom izvješću Hrvatskog zavoda za statistiku o indeksu obujma industrijske proizvodnje, indeksima zaliha, zaposlenih osoba i proizvodnosti rada u industriji, mjesec travanj je nastavio loše trendove u gotovo svim sektorima.

Ukupna industrijska proizvodnja u travnju 2020. u usporedbi s ožujkom 2020. pala je za 5,6 posto, a u usporedbi s travnjem 2019. proizvodnja je pala za čak 11 posto.

Što se tiče drvne industrije, brojke govore kako je prerada drva pala za 9,7 posto u odnosu na ožujak, dok je proizvodnja namještaja zabilježila pad od čak 47,7 posto.

U proizvodnji namještaja brojke su još gore. Naime, proizvodnja je u travnju 2020. pala za 59,4 posto u odnosu na travanj 2019. godine. Pad u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na 2019. iznosi 17,2 posto. Manje je i zaposlenih osoba.

Ipak, unatoč lošim statističkim pokazateljima, drvoprerađivački sektor od popuštanja mjera krajem travnja i početkom svibnja bilježi veći broj narudžbi te se proizvodnja polako vraća u normalu. Sektor vjeruje kako je ono najgore iza njih, ali posljedice ovakvog drastičnog pada u proizvodnji će se zasigurno osjetiti.

Dodajmo još i kako će upravo ova tema pada proizvodnje biti jedna od ključnih tema ovogodišnje, 17. po redu, Drvno-tehnološke konferencije u Opatiji 29. i 30. lipnja. www.drvna-konferencija.hr

 

 

Kategorija