Pust va Kastve 2020

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj Kastavštini, i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana je tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

 

U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval...) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem u Antonjski rog najavljuju se pusne nemotarije (pokladne ludosti), dok se na središnjem gradskom trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina). Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavljaju svoj pokladni program i Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama svake se godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast.

Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini ili zaslužnim pojedincima.

 

Manifestacija Pust va Kastve 2020. predstavljena je danas u 11:00 sati na konferenciji za medije u Mićem zavičajnom muzeju Idičina peknjica. Na početku konferencije predstavnike medija je pozdravio gradonačelnik Matej Mostarac, koji je iskoristio priliku da se zahvali svim sudionicima organizacije manifestacije. Saša Brusić, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva osvrnuo se na cjelokupni program i dugu tradiciju pusnih događanja u Kastvu i okolici, a mići Andre i Frano Poropat tuljenjen va rog i službeno su dali znak da nemotarije moru počet. Za još bolje raspoloženje nazočnih i pravi pusni štimung pobrinuo se Manuel Brajan sa svojom je harmonikom.

 

A sve započinje sutra, 17. siječnja 2020., manifestacijom Antonjski rog, kada će svaki Pusni odbor predstaviti svog pusta. Imena su osebujna i znakovita:

Pusni odbor Spinčići – Spinčo Merikanić,

Pusni odbor Jurčići – Jepko,

Pusni odbor Trinajstići – Trolejko i

Pusni odbor Rubeši – Pizdolizac.

Pusni odbor Spinčići, odnosno njihova pusna gradonačelnica Sanja Pešćica, ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ preuzet će ključ grada i svu vlast.

Temeljem Pusnog statuta i ovaj put će biti dodjeljene diplome Zlatna broskva najboljim maškarama i zaslužnim pojedincima, a Udruge Belica za sve posjetitelje priprema kuhano vino.

U uvodnom dijelu nastupiti će Spinčićeva muzika, a Program Antonjskog roga vodit će Nina Dukić – Srok. Najavljeni su i gosti:

  • Kulturno-turistično društvo Topolc iz Topolca (SLO)

 

Već prve subote, 18. siječnja, zainteresirani će moći uživati u jedanaestom maškaranom rally-u šarenih prometala ''Halubje – Liburnija''. No, biti će tu još puno događanja poput tradicionalnih dočeka Frlanskih zvončara u Rubešima, Jurčićima i Trinajstićima te Mučićevih zvončara u Rubešima i Spinčićima. Na središnjem gradskom trgu tradicionalno se dočekuju Halubajski zvončari u svojim stoljetnim pohodima Kastva i Kastavštine, a posljednjih godina Kastav redovito pohode i Grobnički dondolaši. Svakako ne bi trebalo propustiti 22. „Ribarsku feštu pul Trinajstić“ ali i 11. memorijalni Balinjera spust pul Spinčić.

 

I ove godine, Kastav postaje centar maškaranih zabava, u kojem će se kroz pet subota, od 18. siječnja do 15. veljače u vremenu od 21:00 do 04:00 sata održavati „najboji pusni tanci va regije“. Maškarani centar Kastav nalazi se kraj Školske sportske dvorane, u velikom grijanom šatoru, sa čuvanim parkingom, popustima za grupe i gratis pićem uz ulaznicu, nagradama za najbolje maske, uz domaće specijalitete te uz najbolje bandove. Sve započinje već ove subote nastupom Koktelsi banda, Reaktiva banda i grupe Decibeli, a drugih subota biti će tu Grupa Decibeli, Mauro Staraj & La Banda, Grooversi band, Reaktiva band, Night Express band, Kožne jakne band, Alen Vitasović & band, Elio Pisak..

Da djeca ne budu zakinuta, Maškarani tanac Dječjega vrtića „Vladimir Nazor“ održati će se u istom prostoru, 13. veljače.

 

Za male i velike, i ove će se godine u Idičinoj peknjici održati pusna radionica: Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice koju će održati Sonja Vlah.

 

Završnica maškara odnosno spaljivanje pusta rezervirano je za Pusnu sredu tj. Pepelnicu. Krivac za sve prošlogodišnje nevolje spaljuje se uz obrazloženje presude koja se naziva pusna napoved (pokladna, karnevalska kronika), i to Mići pust u izvedbi Dječjeg vrtića ''Vladimir Nazor'' Kastav te konačno paljenje ''krivca'' u Rubešima i Jurčićima.

Antonjski rog

PETAK, 17. I. U 17,30 – KASTAV – Fortica/Trg Matka Laginje

Svečano uručivanje kjuča od Grada Pusnemu gradonačelniku

 

Doček 11. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija

SUBOTA, 18. I. u 10,30 – KASTAV

 

Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice pokaževat će Sonja Vlah

PETAK, 31. I. OD OD 19,00 DO 21,00 – KASTAV – Idičina peknjica

 

Doček Frlanskeh zvončari

SUBOTA, 1. II. U 9,30 – RUBEŠI

U 11,00 - JURČIĆI

U 15,30 – TRINAJSTIĆI

(Ako bude grdo vreme, dočekat ćemo jih 8. II.)

 

15. Liburnijski malonogometni maškarani turnir i humanitarna akcija „Mladi za mlade“

SUBOTA, 8. II. OD 12,00 – Školska sportska dvorana Matija Katalinić

 

Maškarani tanac Dječjega vrtića Vladimir Nazor

ČETVRTAK, 13.II. – Šator pul Školske sportske dvorani

 

11. Memorijalni Balinjera spust pul Spinčić

PETAK, 21. II. U 16,45 – SPINČIĆI – Nastup GD Spinčići

OD 16,45 DO 17,00 - Prijave

U 17,00 – Start Spusta

 

Doček Grobničkeh dondolaši

SUBOTA, 22. II. U 11,00 – KASTAV – TRG MATKA LAGINJE

 

22. Ribarska fešta pul Trinajstić

SUBOTA, 22 II. U 17,00 – TRINAJSTIĆI

 

Doček Mučićeveh zvončari i maškar

NEDJELJA, 23. II. U 13,30 – RUBEŠI

(vrijeme/sat dolaska ovisi o vremenskim prilikama)

 

Doček Halubajskeh zvončari

PONEDJELJAK, 24. II. U 13,30 – KASTAV – TRG MATKA LAGINJE

Pusni judi, mići i veli, cel dan po seleh pobiraju jaja

 

Dječji vrtić Vladimir Nazor sudi mićemu Pustu

SRIJEDA, 26. II. U 12,00 – KASTAV – TRG MATKA LAGINJE / GRADSKA LOŽA

 

Osuda i važiganje Pusta

SRIJEDA, 26. II. U 17,30 – RUBEŠI

U 18,30 – JURČIĆI

 

 

MAŠKARANI CENTAR KASTAV – PUSNI TANCI – ŠATOR PUL ŠKOLSKE SPORTSKE DVORANI

PET SUBOT, OD 18. I. DO 15. II. – od 21:00 do 04:00

18. I. – Koktelsi band, Grupa Decibeli i Reaktiva band

A druge suboti: Grupa Decibeli, Mauro Staraj & La Banda, Grooversi band, Reaktiva band, Night Express band, Kožne jakne band, Alen Vitasović & band, Elio Pisak

 

 

Kategorija