Raspisan natječaj za kadetsku službu

 

Raspisan je natječaj za prijam u kadetsku službu na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, Aeronautike i Vojnog pomorstva

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu, 12. veljače 2020. godine javni natječaj za prijam u kadetsku službu i to na preddiplomski studij Vojnog inženjerstva i studij Vojnog vođenja i upravljanja, preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika - vojni pilot te integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo.

U akademskoj godini 2020./2021. u status kadeta bit će primljeno do 110 kandidata upisanih na prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija i to njih 70 na preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i 40 na preddiplomski studij Vojnog vođenja i upravljanja.

Rok za podnošenje prijava je 8. svibnja 2020, a više informacija o upisu na preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i studij Vojnog vođenja i upravljanja možete pronaći OVDJE.

U akademskoj godini 2020./2021. u status kadeta bit će primljeno do 20 kadeta na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Aeronautike – vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti. Rok za podnošenje prijava je 17. travnja 2020. godine

U akademskoj godini 2020./2021. u status kadeta bit će primljeno do 20 kandidata upisanih na prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo. Rok za podnošenje prijava je 8. svibnja 2020. godine.

Sve informacije u vezi s natječajem nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr, a dodatne obavijesti kandidati mogu dobiti na telefon 01/3784-812 i 01/3784-814, te u područnim odjelima i odsjecima za poslove obrane.

MORH je objavio i kako su počeli zimski kampovi kadeta HVU „Dr. Franjo Tuđman“

Na kampu sudjeluju kadeti 15. naraštaja programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, koji se nalaze na trećoj godini studija

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen obišao je u utorak, 11. veljače 2020. kadete na Zimskom kampu 3 koji se provodi na vojnom vježbalištu „Gakovo“.

Na kampu sudjeluju kadeti 15. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, koji se nalaze na trećoj godini studija.

Zadaća zimskog kampa 3 je praktična primjena svih dosadašnjih znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije kao i usvajanje znanja i vještina potrebnih za razinu vođenja pješačkog voda te se kadeti privikavaju na rad i život na terenu za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno niskih temperatura i uvjeta smanjene vidljivosti. Također, provodi se osposobljavanje kadeta u planiranju, organizaciji, provedbi, nadzoru, donošenju odluka i izvješćivanju po pitanju obuke i zadaća.

Zimski kampovi provode se u vremenu od 9. do 20. veljače 2020. na više vježbališta i poligona Hrvatske vojske na kojima sudjeluju kadeti sveučilišnih preddiplomskih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje te kadeti sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo.

Zimski kamp 1 održava se na vojnom poligonu „Gašinci“ i vojarni „Josip Jović“ u Udbini na kojem sudjeluju kadeti 17. naraštaja dok se Zimski kamp 2 provodi u vojarni „Josip Jović“ u Udbini na kojem su kadeti 16. naraštaja. Kadeti 15. naraštaja provode Zimski kamp 3 na vojnom vježbalištu „Gakovo“, a kadeti 14. naraštaja Zimski kamp 4 u Simulacijskom središtu i skijalištu Sljeme.

Na kampovima se provodi obuka preživljavanja u zimskim uvjetima, privikavanje na život i rad na terenu u nepovoljnim vremenskim uvjetima i niskih temperatura kao i u uvjetima smanjenje vidljivosti. Kadeti se upoznavaju s naoružanjem koje koriste specijalne postrojbe Hrvatske vojske te se provodi praktična primjena svih dosadašnjih znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije. Također, provodi se osposobljavanje kadeta u planiranju, organizaciji, provedbi, nadzoru, donošenju odluka kao i izvješćivanje po pitanju obuke i zadaća. Skijanje se provodi na skijalištu Sljeme gdje kadeti prolaze obuku osnove skijanja, a u Simulacijskom središtu upoznavaju se s JCATS simulacijskim sustavom te provode računalno potpomognutu vježbu.

 

 

Kategorija