Ribarnica sutra otvara svoja vrata!

Kako je najavio ribar Ivo Bočina, riba od sutra, ako to dozvoli vrijeme dolazi na riječku ribarnicu. Dobra je to vijest za sve oni koji nikako nisu mogli do ribe. Odobrilo je to ministarstvo poljoprivrede a sve u cilju osiguranja opstojnosti hrvatske proizvodnje i opskrbe krajnjih potrošača, naravno uz strogu primjenu protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja

U okolnostima epidemije bolesti COVID – 19 te provedbe protuepidemijskih mjera zaštite zdravlja ljudi, preko 170.000 poljoprivrednika registriranih u Upisniku poljoprivrednika Ministarstva poljoprivrede iznimno je otežano poslovanje i planiranje proizvodnje. Osobito je otežano poslovanje oko 70.000 tržišno orijentiranih OPG-a, oko 2.250 poljoprivrednih obrta, oko 360 poljoprivrednih zadruga te oko 3000 ribarskih obrta, kao i znatnom broju odobrenih i registriranih subjekata u poslovanju s hranom i u poslovanju s hranom za životinje.

 Naime, Predmetnom odlukom Stožera civilne zaštite RH dozvoljen je rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica koje prodaju prehrambene proizvode, higijenske potrepštine te poljoprivrednim trgovinama i onima koje prodaju hranu za životinje.

Pritom je izuzetno važno napomenuti da je zdravlje ljudi glavni cilj i nemjerljiv kriterij općeg poslovanja. Mjere kontrole i sprječavanja širenja bolesti u narednom razdoblju mijenjat će se ovisno o epidemiološkoj situaciji te je iz tog razloga za sve odgovorne poljoprivredne proizvođače i subjekte u poslovanju s hranom nužno konstantno praćenje preporuka i redovitih zdravstvenih priopćenja Stožera civilne zaštite RH, kao i strogo pridržavanje svih mjera i preporuka.

Ministarstvo poljoprivrede će i nadalje kao nadležna institucija brinuti i aktivno sudjelovati u radu  Stožera civilne zaštite RH te pokretati i koordinirati aktivnosti i mjere za očuvanje kontinuiteta poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u RH kao gospodarski strateški važne djelatnosti, kako bi se osigurale dovoljne količine hrane i pomoglo u smanjivanju socijalnih i gospodarskih teškoća u zemlji.

Kategorija