Riječki drive in od ožujka obavio 6 500 testiranja na koronavirus

Testiranja na koronavirus provode se svakodnevno u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječno stotinjak njih u drive in testiranju koje je uspostavljeno u ožujku, a nalazi se u Krešimirovoj ulici pored županijskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci. Do sad je testirano u automobilima oko 6 i pol tisuća uzoraka, a 350 njih je bilo pozitivnih.

Naravno riječ je o uzorcima, a ne osobama, mnogi dolaze i voše puta, a pozitivne osobe na testiranja dolaze dok im ona ne postanu negativna zato i pozitibnih testova ima pšuno više nego pozitivnih osoba u županiji. Objašnjava voditeljica mikrobiološkog odjela NZZJZ PGŽ Palmira Gregorović - Kesovija 

 

Uzimanje brisa se obavlja na otvorenom a pacijenti ukoliko ne žele ne moraju ni izaći iz automobila. Postupak je standardiziran i sva je zaštitna oprema strogo propisano za osoblje koje uzima uzorke.

Na testiranje se dolazi po dogovoru i to u točno zakazano vrijeme. Suština je da se tu što kraće stoji s obzirom na tu zaštitnu opremu, uzorke treba uzeti što ranije jer sam postupakk dijagnostike duže traje i mi smo tako odredili da drive in kod nas traje od 8:30 do 10:30.  Naravno po potrebi može biti i iznimke. Svako dođe u svoj rezervirani termin, znači unutra 5 minuta troje ljudi i to sve ide kao na traci. Naglašava  Palmira Gregorović - Kesovija 

Termin se rezervira putem posebnog maila gdje lječnici opće prakse najavljuju potrebu za testiranjem. No može se testirati i bez tog posebnog maila, a to čine pacijenti koji sami plačaju testiranja.  Procedura je jednostavna i za njih. Treba poslati samo mail sa zahtjevom, vrati im se ponuda s računom i nakon plaćanja se dobije termin.  Cilj je sa pacijentima za koje sumnja da su pozitivni ostvariti što manje kontakata pa se uputnice šalju, a plaćanje obavlja elektronskim putem.

 

Kategorija