Riječkoga Klimta ovoga ljeta vidjelo preko četiri tisuće posjetitelja

Foto V

 

Izložba „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ u Muzeju grada Rijeke krenula je 20. travnja otvorenjem samo za medijske djelatnike, u skladu s tadašnjim protuepidemijskim mjerama. Nakon što su mjere promijenjene, izložbu se otvorilo i za javnost, što je u Palaču šećera, gdje je „Nepoznati Klimt“ postavljen, dovelo velik broj posjetitelja.

Vrhunac je zabilježen ovoga ljeta, kada je turistička sezona iznova poprimila prijeepidemijske konture, a strani gosti dobro reagirali na tvrdnju o međunarodnoj zanimljivosti riječkoga Klimta. Izložbu je tijekom lipnja – u zajedničkom paketu s posjetom stalnom postavu o povijesti Rijeke u istoj zgradi – posjetio 731 posjetitelj. Srpanj je potvrdio da se turistički kotač ubrzava, pa je „Nepoznatog Klimta“ vidjelo 1476 posjetitelja. Kolovoz je donio vrhunac s 1936 posjetitelja. Ukupno gledajući, u tri ljetna mjeseca izložbu je vidjelo 4.173 posjetitelja.

Brojke bi zasigurno bile i više da nije bilo ovoljetnih ekstremnih temperatura, koje su oduzimale volju za šetnjom gradom i obilaskom njegovih kulturnih točaka. U danima najviših temperatura posjet Muzeju očekivano je padao, a za normalnijeg vremena rastao. Potvrđuje to podatak kako je rekordan dnevni broj posjetitelja zabilježen po završetku najvrućeg razdoblja, u drugoj polovici kolovoza. Tako je „Nepoznatog Klimta“ 17. kolovoza vidjelo 214 posjetitelja. Među stranim turistima izložbu su najviše posjećivali Nijemci, Nizozemci i Austrijanci, za njima su slijedili Talijani. Koliko god im se ponudilo promotivnih materijala o aktualnim izložbama, taj je u njihovim rukama još brže nestajao.