Sastanci za kraj dobre suradnje

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri napušta svoje radno mjesto krajem godine, tom prigodom sastao se sa gradonačelnikom Grada Rijeke i županom Primorsko-goranske županije

 

 

 

Za vrijeme mandata generalnog konzula Talijanske Republike u Rijeci, Paola Palminterija, ojačala je veza konzulata s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, kao i hrvatski odnosi s Italijom.

 

- Iskustvo rada u Primorsko-goranskoj županiji me oblikovalo kao čovjeka. Hvala na suradnji koju je Primorsko-goranska županija pružila generalnom konzulatu Talijanske Republike u svim segmentima njenih aktivnosti, a posebice u konzularnim uslugama koje pružamo. Mnoge od aktivnosti koje smo tijekom godina provodili u konzulatu ne bi bile moguće bez potpore i suradnje Primorsko-goranske županije. Multikulturalnost, razina integracije i zaštita prava manjina u Primorsko-goranskoj županiji su na zavidnoj razini, kazao je Paolo Palminteri s kojim su se danas oprostili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

 

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je, osim uobičajenih konzularnih poslova, Paolo Palminteri bio vrlo aktivan sudionik društveno-političkih događanja na području Primorsko-goranske županije.

 

- Primorsko-goranska županija je poznata po multikulturalnosti i multietičnosti I po jako razvijenim manjinskim zajednicama gdje broj osoba nije toliko bitan koliko njihov angažman u poslovima kulture i obrazovanja, tako da u Rijeci i u nekim drugim općinama naše županije djeluje jaka talijanska zajednica s nizom kulturno-obrazovnih programa, kazao je Komadina koji dodaje kako je upravo angažman Paola Palminterija izrazito vidljiv u posljednje četiri godine.

 

Prilikom posjete predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić uputio je pohvale na rad talijanskog konzulata u Rijeci.

 

- Ono što je važno naglasiti jest činjenica da je osim klasične uloge konzulata, specifičnost generalnog konzulata Talijanske Republike u Rijeci u mandatu Paola Palminterija bila briga o talijanskim državljanima koji prebivaju na ovom području, ali i jedan doprinos koji je Palminteri dao osobno, rekao je Erik Fabijanić koji smatra da će sljedeći generalni konzul teško nadmašiti prethodnika.

 

Gradonačelnik Grada Rijeke naglasio je kako je jedna od ključnih točaka koja je obilježila mandat talijanskog konzula njegov izniman suživot s Rijekom i Riječanima.

 

- Svakako bih izdvojio njegov suživot s Rijekom i Riječanima u svakom pogledu - od kulturnog života pa do sportskog te njegovog sudjelovanja na praktično svim događanjima I na većini utakmica NK Rijeke. Naravno, hvala mu i na inicijativi da se Dani talijanske kulture učine jednim događanjem koje se pretvorilo u manifestaciju izuzetnog značaja, kazao je Obresnel koji se prisjetio zgode kada je Rijeka igrala utakmicu s Milanom u Italiji, a Paolo Palminteri je nosio šalove oba nogometna tima.

 

S velikim entuzijazmom sudjelovao je u aktivnostima Europske prijestolnice kulture.

 

- Njegov je najveći doprinos u otvaranju izložbe o Kresniku što je, ja bih rekao, događaj svjetske razine, naglasio je Obersnel.

 

Paolo Palminteri će, po isteku aktualnog mandata, od siječnja 2020. godine preuzeti dužnost savjetnika za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u Egiptu.

 

Kategorija