Sjednica Udruženja luka HGK

 

Dana 16.06. održana je 2. sjednica Udruženja luka HGK, u Luci d.d. Split. Na sjednici su uz članove Udruženja bili prisutni i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe, potom predstavnici Plovputa d.o.o. te predstavnici brodara i pomorskih agenata.

Sjednicu je otvorio Dario Soldo, direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK, te je istaknuo iznimno zadovoljstvo odazivom i sastavom uzvanika sjednice.

Na sjednici je raspravljano o mjerama za konkurentnost prometnog pravca, gdje je posebno istaknuta problematika tzv. svjetlarine.

“Ista je jedan od najvećih ograničavajućih faktora za rast prometa preko hrvatskih luka. Uspoređujući 12 luka na cijelom Mediteranu naknada za svjetlarinu koju brodari plaćaju prilikom uplovljavanja u hrvatske luke višestruko je veća. Time su potencijali novoizgrađene infrastrukture u Hrvatskoj znatno ograničeni”, istaknuo je Frane Dugandžić, ATT. d.o.o.

Nakon diskusije, zaključeno je da je svjetlarina izuzetno bitna u sveukupnom trosku pravca, te se iste moraju optimizirati kako bi se dovele na razinu direktnih konkurenata. 

Navedeni argumenti i prijedlozi rješenja naišli su na razumijevanje svih dionika sastanka te će se u najskorije vrijeme poduzeti daljnji koraci kako bi se ovakvo neodrživo stanje čim prije promijenilo.

Čime kako bi  se riješila navedena problematika u korist svih dionika te poboljšala konkurentnost hrvatskog prometnog pravca u cjelini.

 

Kategorija