Školarci upoznaju život Frankopana

U sklopu projekta Putovima Frankopana u školama Primorsko-goranske županije održavaju se pričaonice i kreativne radionice Postajem Frankopan.

Prve je pripovjedačica i ilustratorica Margareta Peršić održala u Kraljevici i Krku.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola u tim je mjestima pripremila posebne priče i radionice nadahnute tamošnjim životom Frankopana. Naime, svaka se edukacija vezuje uz obližnji interpretacijski centar o toj plemićkoj obitelji.

Interpretacijski centri bit će smješteni u osam frankopanskih kaštela. To su Brod Na Kupi, Čabar, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk. Osnovnoškolce iz tih sredina želimo upoznati s onime što su im Frankopani ostavili u nasljeđe, te ih potaknuti da tu baštinu i sami nastave istraživati“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Interpretacijski centri dio su kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Riječ je o kaštelima i sakralnim objektima koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, krčkim knezovima koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Margareta Peršić koja je ilustrirala slikovnice nadahnute Frankopanima, za školarce je osmislila edukacije koje tu slavnu obitelj na zanimljiv način predstavljaju najmlađima.

Djeci je teško pamtiti suhoparne podatke, no ako povijesne osobe stavljamo u kontekst vremena, te otkrivamo detalje iz njihova života poput najdraže igračke i najveće ljubavi, one postaju ljudi od krvi i mesa. Samo s onime s čime se povezujemo, možemo graditi odnos. Priče nam to omogućuju, a radionice doprinose stvaranju vlastitog iskustva”, kazala je Margareta Peršić.

Ona je djecu u Kraljevici vodila u stvaranju razglednica s bojama i simbolima Frankopana, a u Krku im je pomagala oko gradnje frankopanskih kula od gline.

Serđo Samblić, ravnatelj Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ u Krku, istaknuo je kako je škola posvećena gajenju kulturno-povijesne baštine svojeg grada, a posebno one vezane uz obitelj velikana po kojem škola nosi ime.

Ciklus pričaonica i kreativnih radionica Postajem Frankopan održava se do kraja travnja. Dio je to edukativnih sadržaja u sklopu projekta Putovima Frankopana. Taj je projekt Primorsko-goranske županije pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.

Kategorija