Slučajno kino u Vodovodnoj: 'Pijana ulica' i 'Žene žene žene'

Novo Slučajno kino, mala projekcija Udruge LFF na skrovitim gradskim lokacijama, održat će se u nedjelju 2. kolovoza od 21:15 u riječkoj Vodovodnoj ulici, u dvorištu kod kućnog broja 25 i u sklopu događanja "U Harteru na Kvarteru: Vodovodna".

 

Bit će prikazana dva recentnija dokumentarca koja je publika Liburnia Film Festivala imala prilike gledati 2017. godine, "Pijana ulica" (2017, 29', Filmaktiv) redatelja Marina Lukanovića i "Žene žene žene" (2017, 23', Akademija dramske umjetnosti) redateljice Nikice Zdunić.

 

"Pijana ulica" priča je iz Jedrarske ulice u Rijeci (u narodu znane kao Pijana ulica); male, neugledne i gotovo nevidljive uličice u strogom centru Rijeke. Lako ju je zaobići jer je greška u urbanom tkivu, više prolaz nego ulica, no po svim karakteristikama ona je ponajviše trg. Tu se okupljaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca. Tu je živo, sve pršti od smijeha, glazbe, svađe, trgovanja, pjesme, svakoga dana od ranog jutra do kasne večeri, nakon čega pada mir koji prekida tek pokoja ružna riječ, pljusak ili nalet bure. Ova je ulica sukus onog prikrivenog mediteranskog duha u Rijeci, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru iz nekih drugih vremena.

 

"Žene žene žene" prati tri generacije žena kod frizera, sasvim opuštene u dijalogu sa svojim frizerkama kao da su potpuno nesvjesne postojanja kamere. Razgovori koje vode odgovaraju nam na pitanje kojim se temama žene bave dok se uljepšavaju, ali i na pitanje o tome koliko intimni dijalozi s frizerkama mogu biti.

 

Ulaz na projekciju je slobodan!

***

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

 

Kategorija