Stiže sezona kupanja, provjerili smo kakva je kvaliteta mora u Rijeci i Opatiji

More je u Rijeci i Opatiji izvrsne kakvoće. Prva ovogodišnja uzorkovanja mora održala su se početkom tjedna i to na riječkom i opatijskom području, a danas i na području Cresa i Raba. Prvi rezultati su izvrsni, a ispitivanja se prema planu provode deset puta godišnje od svibnja do listopada.

- Ove godine imamo isti broj lokacija ispitivanja kao i prošle godine, a to je 270 te još uvijek nosimo primat najvećeg broja lokacija na cijelom Jadranu – rekla je Darija Vukić–Lušić iz Zdravstveno-ekološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Uzorci se prikupljaju s mora i sa kopna te se posebno prate dva mikrobiološka pokazatelja. Prilikom uzorkovanja mora mjeri se i temperatura zraka i mora, salinitet. Iako su sramežljivo kupanja u moru već krenula, važno je ipak upozoriti na konstantnu lošiju kakvoću mora na plaži Kantrida kod stadiona i u krugu bolnice.

- To je jedna lokacija koja je vrlo ovisna o vremenskim uvjetima, kakvoća mora je u snažnoj korelaciji sa oborinama i moramo znati da tu trebamo izbjegavati kupanje upravo kada padnu kiše ili barem tri dana nakon kiše dok su ti izvori aktivni, nakon toga situacija se stabilizira – objasnila je Vukić-Lušić.

U odnosu na ispitivanje kakvoće mora u ostalim članicama EU, Hrvatska ima rigoroznije kriterije ocjenjivanja. Podatci o ispitivanju kakvoće mora nalaze se na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uz koje se mogu pronaći i korisni podatci o opremljenosti svake pojedine plaže.