Timovi hitne medicine PGŽ tijekom srpnja i kolovoza obradili ukupno 7360 pacijenata - rad im je uvelike otežala pandemija koronavirusa

Timovi hitne medicinske pomoći Primorsko-goranske županije i ovoga su ljeta imali pune ruke posla. Zavod za hitnu medicinu naše županije raspolaže s ukupno 47 kola hitne pomoći. U jednima od njih radi liječnica Dolores Marinić.

- Nama je svake godine užasno puno posla, ove godine normalno kako se broj turista mijenjao iz mjeseca u mjesec, tako je i nama posao ponekad bio opsežniji, ponekad manje - objasnila je liječnica Dolores Marinić.

Od 1. srpnja do 31. kolovoza, timovi Hitne medicinske pomoći zbrinuli su ukupno 7361 pacijenta. Ipak, zbog lošije turističke sezone, manje nego prošle godine.

- Ovo ljeto smo imali 22 posto pacijenata manje, to govorim zbirno, ukupan broj pacijenata koji su obrađeni na terenu i u ambulantama naših turističkih ispostava, dakle to je negdje oko 2100 pacijenata manje. - istaknuo je Davor Vukobrat, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a.

Pandemija koronavirusa, uvelike je promijenila svakodnevni rad Zavoda za hitnu medicinu.

- Pri prijemu svake intervencije kada se zove iz kuće u kojoj se nalazi pacijent, očekujemo da ljudi imaju i toplomjer, bilo kakav, svaki je dobar, onda se zatraži da izmjere temperaturu, te da to naknado jave.” - objasnila je Senka Štrbo, pomoćnica ravnatelja za kontrolu kvalitete zdravstvene zaštite Zavoda za hitnu medicinu PGŽ.

U svim kolima hitne pomoći nalazi se zaštitna oprema za timove u svrhu spriječavanja zaraze koronavirusom.

- Naša odjela su tu u kolima, različitih veličina za situaciju kada dođemo na teren, a nepoznata nam je neka epidemiološka situacija, sa pacijentom, turistom, oblačimo ih u svim situacijama kada se radi o temperaturi, kod svakog neobičnog proljeva, povraćanja, glavobolje, smetnji disanja. - rekla je Marinić.

Postupak prevencije, nastavlja se i nakon obavljene intervencije.

- Nakon obavljenje intervencije ekipa mora svući sa sebe svu zaštitnu opremu, to je vrlo zahtjevan proces, moram vam reći svlačenje traje duže nego oblačenje i kombi ide na dezinfekciju i čišćenje u prostoru garaže - istaknula je Štrbo.

Kategorija