U PGŽ u kućnoj izolaciji 700 osoba

Što se tiče javnih događanja na području Primorsko-goranske žuapnije, preporuka je da se do daljnjeg odgode sva okupljanja s više od 50 ljudi.

Na području Primorsko-goranske županije broj potvrđenih zarazom koronavirusom nije promijenjen u odnosu na jučerašnje podatke, radi se o ukupno 8 osoba i svi su članovi uže i šire obitelji prvozaraženih, rečeno je na konferenciji Županijskog stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Županijski stožer traži oštrije kontrole na granicama.

“Mislimo da je razumno i opravdano, primjeniti na granici mjeru da strani državljani mogu ući na teritorij RH uz potvrdu o zdravstvenom stanju.” - istaknuo je Marko Boras Mandić, predsjednik Županijskog stožera Civilne zaštite PGŽ-a.

Također, upućen je apel svima koji ulaze u Hrvatsku iz drugih zemalja, da službama na granici kažu točne podatke od kuda dolaze.

“Korisno je apelirati da se jave epidemiološkoj službi, da se ponašaju odgovorno i prema svojima najbližima, ne samo prema široj zajednici.”- naglasio je Dobrica Rončević, pročelnik Epidemološkog odjela NZZJZ PGŽ.

Od državnih vlasti traže i otvaranje laboratorija u Rijeci za utvrđivanje prisutnosti koronavirusa. Dodao je, kako zemlje u susjedstvu imaju puno veći obuhvat analize. Tako je, primjerice, Slovenija do sada obradila preko 3 tisuće uzoraka, dok je u Hrvatskoj ta brojka nešto više od 500.

“ Da na taj način dobijemo i na vremenu, da se ne mora svaki taj uzorak vozit, u Zagreb, ali isto tako i da dobijemo jednu širu populaciju.koju bi obuhvatili. “ - naglasio je Boras Mandić.

U Primorsko-goranskoj županiji je trenutno oko 700 osoba u kućnoj izolaciji. Biti će veća kontrola tih ljudi da bi se vidjelo poštuju li oni odredbu samoizolacije.

“Uspostavit će se dostava podataka o svim osobama gdje se nalaze, to su povjerljivi podaci, ali mi moramo znati, točno gdje je tko u samoizolaciji te da li se poštuje ta samoizolacija. Tko to prekrši i nedaj Bog da se desi najgore, to nisu prekršajne odredbe, to su ozbiljne kaznene odredbe - objanio je Mandić.

Što se tiče javnih događanja na području Primorsko-goranske žuapnije, preporuka je da se do daljnjeg odgode sva okupljanja s više od 50 ljudi.

Kategorija