Udruga ruralnog turizma: Neodgovorno ponašanje može dovesti do novog zatvaranja

 

I dok turizam u ruralnim područjima bilježi rekordne rezultate u prvoj polovini godine, neodgovorno ponašanje građana i turista može dovesti do ponovnog zatvaranja i kraha jesenske turističke sezone na kontinentu upozorili su danas iz Udruge ruralnog turizma Hrvatske

“Od početka pandemije, turizam u ruralnim i kontinentalnim područjima podnio je veliki teret krize zatvaranjem objekata i ograničenim mogućnostima za rad. U trenutcima kada nije bilo valjanih razloga da budemo zatvoreni, bili smo solidarni i nismo se bunili jer smo bili svjesni važnosti glavne turističke sezone u primorskoj Hrvatskoj za opstojnost hrvatskog proračuna. Sada pozivamo naše kolege, goste i turiste kao i sve građane i građanke da svojim odgovornim ponašanjem pokažu solidarnost kako bismo izbjegli širenje zaraze i novo zatvaranje” istaknula je Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica URTH.

Udruga je u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta inicirala prvu nacionalnu kampanju o ruralnom turizmu Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku! čija je prva faza upravo završila. Prema dostupnim podacima, zabilježen je rekordan posjet parkovima prirode, muzejima i ostalim sadržajima seoskog, kulturnog i pustolovnog turizma u ruralnom prostoru, a isto se očekuje i na jesen. Novi val pandemije ugrozio bi nastavak ovih pozitivnih trendova i brojna radna mjesta na kontinentu.

Očekivani dolazak brojnih turista iz svih dijelova svijeta zasigurno će produbiti širenje zaraze, a samo striktno poštivanje mjera počevši od graničnih kontrola kod ulaska u Hrvatsku do odgovornog ponašanja u destinacijama primjerice u trgovinama, u ugostiteljskim objektima i slično, može pridonjeti obuzdavanju novog vala pandemije.

“Dobivamo dojave iz pojedinih primorskih županija o selektivnom provođenju mjera što povećava rizik od zaraze, bez obzira na procijepljenost. Svi mi trebamo svojim primjerom pokazati turistima da smo sigurna destinacija i da poštujemo mjere jer nepoštivanjem mjera i turiste navodimo na relaksirano ponašanje zbog kojega ćemo u konačnici posljedice snositi – sami, kako zdravstvene tako i one financijske.” dodala je Kuratko Pani.

Iz Udruge pozdravljaju projekt Safe stay in Croatia Ministarstva turizma i sporta koji ima za cilj Hrvatsku predstaviti kao sigurnu destinaciju i pozivaju sve relevantne subjekte da se prijaveu aplikaciju. Sigurnosni protokoli koje je potrebno zadovoljiti za dobijanje nacionalne oznake Safe stay su minimalni i jednostavni, a njihovo poštivanje je jedan od glavnih preduvjeta za zaustavljanje širenja pandemije tijekom glavne turističke sezone.

Kategorija