Završni ispit putem računala: Evo kako izgleda polaganje kuharstva u vrijeme koronakrize

Ispit iz kuharstva, ali preko računala. Da se može, dokazali su učenici trećeg d razreda Ugostiteljske škole Opatija koji su tako  polagali praktični dio završnog rada koji su obvezni položiti svi učenici trogodišnjih strukovnih škola.

Jedan od učenika koji je tako polagao završni ispit je i Dino Salkanović koji je, naglašava, jako zadovoljan načinom provedbe praktičnog djela završnog ispita jer je doma puno opuštenije, nije bilo stresa, kaže, te je bilo sasvim dovoljno vremena za pripremu jela, a i mentorima se u bilo kojem trenutku mogao obratiti za pomoć. 

Prije pristupanja ispitu učenici su morali mentorima poslati popis namirnica, recept te način pripreme jela. Komunikacija je išla preko video poziva, uz fotografiranje prije i nakon završetka. Dino je dobio temu: hladna predjela i salate, a odlučio se napraviti takozvanu Miminu salatu:  

Postupak pripreme je vrlo jednostavan. Skuhamo tjesteninu, procijedimo je ohladimo je. Narežemo paprike, tvrdi sir, šunku, kisele krastavce, na kockice te promiješamo s kiselim vrhnjem, majonezom I vrhnjem za kuhanjem. Naposljetku jelo dekoriramo sa sitno narezanim peršinom - objasnio je Dino Salkanović 

 Antonija Krstanović na isti je način polagala praktični dio nastave, a odlučila za glavno jelo.

Za pripremu jela imala 4 sata. Zadovoljna sam što smo dobili priliku da završni rad napravimo doma s obzirom na ovu situaciju. Jedina je razlika što tijekom kuhanja ovoga jela doma naši mentori nisu u mogućnosti probati to jelo, ali i dalje vjerujem da su ponosni na nas jela koje smo napravili. Naglasila je Antonija

Ugostiteljska škola Opatija ima ove godine ukupno 111 maturanata i svi oni će praktični dio završnog rada pokušati položiti online. Ravnateljica škole Sibila Roth rekla je i kako je ovo bio jedini način da se polaganje održi pošto su učenici iz cijele Hrvatske, a ono što je i najvažnije polaganje je proteklo bez problema, učenici su sve ozbiljno shvatili 

Ja stalno komuniciram s djecom, imam otvoren kanal, obraćaju mi se s raznim problemima, podijelili smo tablete sa SIM karticama koji uopće nisu imali interneta, imamo djecu teškog materijalnog stanja, nije baš svima lagano. Naglasila je ravnateljica. 

OFF: Posebno zahtjevno organizirati nastavu na daljinu bilo je Obrtničkoj školi Opatija. Praktične ispite budući frizeri, kozmetičari i pedikeri odradili su također online. modeli su bili ili ukućani ili lutke. 

U Primorsko-goranskoj županiji ukupno je 2345 maturanta, od kojih su 1645 maturanti strukovnih škola. Ovih dana u županiji će 7 takvih škola otvoriti svoja vrata kako bi pripremili učenike za završne ispite iz njihovih praktičnih radova.

Kategorija