Zračna luka Rijeka u prvih 9 mjeseci zabilježila pad prometa od 86 posto

Zračne luke jedne su od najvećih gubitaša koronakrize. U rujnu je kroz Zračnu luku Rijeka prošlo 4605 putnika što je 85 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Zračni sektor je jedan od najpogođenijih sektora općenito u gospodarstvu što se tiče utjecaja korone na poslovanje. Sam oporavak industrije prema svim predviđanjima očekuje za nekih 4 do 5 godina, naglasila je Vedrana Čubranić, voditeljica Službe za poslovni razvoj Zračne luke Rijeka
Od siječnja do kraja rujna ove godine u Zračnoj luci Rijeka zabilježeno je ukupno 25 050 putnika, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 181.461 putnik. Pad je to prometa od 86 posto. Popunjenost aviona je bila znatno lošija, bilo je jako puno otkazivanja letova i nedolazaka putnika na letove.
Ipak, jedna grana bilježi rast. Riječ je o privatnoj i poslovnoj avijaciji, točnije privatnim avionima koje koriste bogataši. 
- Upravo iz razloga što se imućniji ljudi, poslovni ljudi, ne mogu zbog smanjenja prometa redovitih linija doći na željena odredišta na vrijeme, zato iznajmljuju privatne letove, kompanije, kazala je Čubranić. 
Trenutno u Zračnoj luci Rijeka tri kompanije obavljaju zračni prijevoz. Dvije strane i jedna domaća, dodaje Čubranić 
- Za deseti mjesec nam je ostao Ryanair koji leti svaku subotu za Frankfurt, Eurowings subotom za Düsseldorf, imali smo Croatia airlines za München četvrtkom i nedjeljom, ali evo zadnji let je bio prošlu nedjelju, i imamo domaću liniju za Osijek, Split I Dubrovnik. 
Naredno razdoblje, Zračnoj luci Rijeka donosi neizvjesnost. Za iduću godinu imaju najave povratka određenih aviokompanija koje su se ove godine povukle zbog utjecaja koronavirusa. Nadaju se boljem prometu, makar približno onom iz 2019. godine koja je za njih bila rekordna.

Kategorija