Vikend na prometnicama: Najbrži vozač Volkswagena, najviše promila – vozač Honde

stop-634941_1920

 

 

Proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija pojačano je nadzirala promet na cestama u cilju sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Sveukupno je zabilježeno 355 prometnih prekršaja: 211 prekršaja prekoračenja brzine, 19 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest prekršaja korištenja mobitela u vožnji, po četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom i upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te još 95 različitih prometnih prekršaja.

Najveća brzina izmjerena je jučer, 17. svibnja oko 18.00 sati kod vijadukta Zečeve Drage gdje se vozač osobnog vozila marke Volkswagen, riječkih registracijskih oznaka kretao u smjeru Rijeke, brzinom od 190 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena također 17. svibnja oko 23.30 sati na Jadranskoj magistrali iznad Dramlja, gdje je zaustavljen 52-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji je upravljao osobnim vozilom marke Honda, riječkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,03 g/kg. Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama vozač je zadržan u službenim prostorijama policije.

U ovom razdoblju alkotestirano je 65 vozača, a od njih 19 kojima je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, njih deset je bilo u dobi između 25. i 30. godine života.

Nadalje, 16. svibnja oko 16.20 sati na autocesti na području Vrbovskog zaustavljeno je osobno vozilo marke BMW, zagrebačkih registracijskih oznaka , kojim je u smjeru Rijeke upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin. Utvrđeno je kako je riječ o recidivistu, odnosno osobi koja je u posljednje tri godine pet puta prekršajno prijavljena zbog istog prekršaja, a jednom je i kažnjen pravomoćnom odlukom nadležnog suda. Zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 25-godišnjaka policija je podnijela optužni prijedlog te mu je privremeno oduzeto vozilo do okončanja prekršajnog postupka.

Osim njega i svi drugi sudionici u prometu kojima su utvrđeni prekršaji bit će sankcionirani temeljem odredbi navedenog Zakona.

Inače, tijekom vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodile su se 22 prometne nesreće, u kojima je jedna osoba nažalost smrtno stradala, jedna je teško, a četiri su lakše ozlijeđene.