Viškovo doniralo obrtu 3Design Šanell sirovinu za proizvodnju vizira i okvira za medicinsko osoblje

donacija Šakićima

 

Općina Viškovo podržala je viškovskog inovatora Zlatka Šakića i njegovu suprugu Nelu koji su već prepoznati po jedinstvenim tropismenim puzzlama. U jeku borbe s koronavirusom, Šakići su odlučili pomoći zajednici pa su se uključili u akciju 3D printanja okvira i vizira za medicinsko osoblje. Općina Viškovo im je kupila folije i lastike kako bi nesmetano nastavili sa svojim doprinosom u borbi protiv epidemije koronavirusa. Njihovi se viziri printaju vrlo brzo i troše manje materijala, a već je njih nekoliko stotina izrađeno i dostavljeno zdravstvenim i sličnim ustanovama diljem Hrvatske. Općina Viškovo im i ovim putem zahvaljuje što su svoj posao stavili u drugi plan i svoje 3D printere stavili u funkciju dobrobiti zajednice.

„Općina Viškovo već godinama raspisuje Javni poziv poduzetnicima za dodjelu potpora i subvencija za poticanje razvoja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti na području Općine Viškovo te je temeljem tog poziva obrt 3Design Šanell dobio nešto manje od 20 tisuća kuna. Zadovoljna sam kad vidim da su ta sredstva više nego opravdano iskorištena jer su iz dana u dan sve uspješniji i prepoznatljiviji. Drago mi je da su Nela i Zlatko pokazali veliko srce i u ovoj prilici. Hvala im što su svoj posao stavili u drugi plan i svoje 3D printere koriste u ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Činjenica da su dosad već izradili nekoliko stotina vizira i dostavili ih zdravstvenim ustanovama, ljekarnama diljem Hrvatske govori da se njihova inicijativa pokazala itekako opravdanom“, izjavila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

U ime Općine Viškovo prigodni materijal za izradu vizira uručila im je zamjenica načelnice Snježana Podobnik.

„Ideja obitelji Šakić pokazala se opravdanom. Nama kao Općini ovakve donacije predstavljaju zadovoljstvo i win-win situaciju jer smo omogućili svom poduzetniku prilagoditi program poslovanja u uvjetima pandemije, a s druge strane s ovim ćemo materijalom pomoći zaštititi one koji su na prvoj liniji obrane od koronavirusa“, rekla je zamjenica općinske načelnice Snježana Podobnik.

Obitelj Šakić stanuje u Viškovu, a njihova kuća krije zaista inovativni i kreativni prostor. Nela i Zlatko osmislili su zanimljive tropismene puzzle koje su pobudile velik interes domaće, ali i inozemne javnosti. Za svoju su inovaciju već primili nekoliko međunarodnih priznanja. Njihova slagalica obuhvaća sva slova latinične abecede preklopljene sa slovima glagoljice. Na svakoj je puzzli, ovisno o latinično/glagoljičnom slovu koje se nalazi na njoj, isto to slovo otisnuto na Brailleovom pismu da bi ga mogle pročitati i slijepe te slabovidne osobe. Tako se kombinacijom ili spajanjem pojedinačnih puzzli mogu tvoriti razne riječi koje se zatim čitaju na dva, odnosno tri pisma.