Viškovo pomaže djeci i roditeljima uoči početka školske godine

Drugu godinu u nizu Općina Viškovo osigurala je u proračunu sredstva za financiranje radnih bilježnica za učenike s područja Viškova koji pohađaju osnovnu školu. Za proteklu školsku godinu zahtjevi su se zaprimali do 31. kolovoza, a ukupno je pristiglo 697 zahtjeva. Odobrena su 653 zahtjeva.

poklon paketi prvašićima

Za nabavu radnih bilježnica Općina Viškovo osigurala je pola milijuna kuna u proračunu. Općina će sufinancirati nabavu radnih bilježnica za učenike osnovnih škola u visini vrijednosti stvarnih izdataka nabave radnih bilježnica i to uplatom iznosa na transakcijski račun roditelja odnosno skrbnika. Što se tiče školske godine 2020./2021. koja počinje u ponedjeljak 7. rujna, prijave za sufinanciranje nabave radnih bilježnica će se primati od 1. listopada do 31. prosinca ove godine. Jedan od najvažnijih uvjeta za odobravanje zahtjeva za sufinanciranje jest da roditelji obavezno sačuvaju račun prilikom kupnje.

Osim radnih bilježnica, Općina Viškovo sukladno Odlukama o socijalnoj skrbi te posebnim oblicima pomoći financira odnosno sufinancira produženi boravak i cjelodnevnu nastavu učenika razredne nastave odnosno organizirani boravak i podučavanje učenika razredne nastave unutar alternativnih programa, prijevoz učenika, marendu, te kupnju drugih obrazovnih materijala. Za ova prava Općina je u proračunu osigurala gotovo 650 tisuća kuna. Kontinuirano se pomaže i djeci s teškoćama u razvoju pa im se na godišnjoj bazi financira besplatni prijevoz. U sklopu sufinanciranja pedagoškog nadstandarda, Općina godišnje izdvaja i 60 tisuća kuna za školski sportski klub Malik, grupe naprednih matematičara i informatičara, mlade timove modelara i prometnu grupu, aktivnosti Znanost mladima, izdavanje školskih listova, rad pjevačkog zbora, a sufinancira i program eko-škole čiji je cilj ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika.

Poklon paketi prvašićima

Dugi niz godina Općina Viškovo osigurava i sredstva za poklon pakete prvašićima s olovkama, bilježnicama, bojicama, kolaž-papirom, pisankama, pernicama, flomasterima i ostalim prigodnim priborom. Ove je godine za prvašiće pripremljen 161 poklon paketa koji će prvašiće Osnovne škole Sveti Matej Viškovo dočekati na školskim klupama u ponedjeljak 7. rujna. Za prvašiće koji u osnovnu školu kreću izvan Viškova, roditelji mogu doći u uredovno radno vrijeme pisarnice Općine Viškovo od 7. rujna do 18. rujna i na taj način preuzeti poklon pakete za svoje mališane.

Nagrađivanje najboljih

Svake godine Općina osigurava i sredstva za nagrađivanje odličnih učenika te učenika generacije. Za nagrađivanje učenika ove je godine osigurano 60 tisuća kuna. Što se tiče stipendiranja izvrsnih učenika i studenata, njih je svake godine sve više i više jer Općina Viškovo kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave ne ograničava broj stipendija nego na nju imaju pravo svi koji ostvare kriterij izvrsnosti. Za tu je namjenu osigurano gotovo pola milijuna kuna.

Obnova horizontalne signalizacije

S ciljem što sigurnijeg dolaska djece u vrtiće i školu, uoči svake pedagoške godine Općina Viškovo u sklopu održavanja javnih i nerazvrstanih prometnica, obnavlja horizontalnu signalizaciju. Tako je i ove godine obnovljena signalizacija na potezu od rotora Marinići 2 kod skretanja za Plodine do restorana Mladenka. Riječ je o obnovi signalizacije na pješačkim prijelazima, znakovima STOP na kolniku te uspornicima prometa. Signalizacija je obnovljena na svim nerazvrstanim cestama koje su u nadležnosti Općine Viškovo. Početkom sljedećeg tjedna, obnovit će se horizontalna signalizacija na autobusnim stajalištima, parkirnim mjestima za osobe smanjene pokretljivosti te parkirna mjesta na parkiralištu Milihovo. Za tu namjenu, Općina Viškovo u proračunu godišnje osigurava 100 tisuća kuna bez PDV-a.