Vjeroučitelj Marin Miletić smijenjen, učenici danas prosvjeduju

Marin-Miletic-860x484

 

Riječki vjeroučitelj Marin Miletić smijenjen je s mjesta vjeroučitelja u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji.

 

Informaciju je za Index potvrdila ravnateljica gimnazije Đudita Franko koja navodi kako Miletić nije dobio otkaz nego je premješten u drugu školu. O kojoj se školi radi nije željela otkriti.

 

Miletić je u riječkoj gimnaziji radio preko 10 godina, a široj javnosti postao je poznat nakon govora na prosvjedu prosvjetara nakon kojeg se Crkva u javnom priopćenju ogradila od njegovih izjava.

 

“Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata”, navodi se u priopćenju Riječke nadbiskupije dan nakon prosvjeda.

Miletić je jučer na svojem Facebook profilu objavio znakovitu objavu. “Neka nam se Gospodin smiluje. Svima”, napisao je vjeroučitelj.

Sutra će se održati i prosvjed u 12 sati održati ispred Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. Prosvjeduju učenici gimnazije kao i nekolicina bivših učenika u znak podrške vjeroučitelju Marinu Miletiću koji je iznenadno smijenjen sa svojeg radnog mjesta nakon 14 godina rada u gimnaziji te mu je dodijeljeno radno mjesto u drugoj školi. Stoji u priopćenju učenika PSHG.