Vozač Autotroleja u otvorenom pismu upozorava da je dobio otkaz jer je javno upozorio na nepravilnosti

autotrolej_novi_vozni_red_linije

Otvoreno pismo koje je Robert Puljić uputio medijima prenosimo u cijelosti :

Poštovani suvlasnici, mediji, kolege vozači, putnici, poštovana javnosti, 

 

kada sam prije nepunih mjesec dana poslao otvoreno pismo (grado)načelnicima jedinica lokalne samouprave u čijem je suvlasništvu K.D. Autotrolej d.o.o., nisam pretjerano razmišljao o eventualnim posljedicama po moj radni status, niti radni status ikoga od odgovornih osoba koje sam imenom ili inicijalima spomenuo. Prvenstvena namjera bila mi je upoznati kako (grado)načelnike tako i širu javnost sa svime onime što se krije iza prečesto nepouzdane usluge koju svi skupa direktno ili indirektno plaćamo, te nakon gotovo dvogodišnjeg ukazivanja na brojne nelogičnosti, propuste i nemar nadležnih, napokon isprovocirati promjenu na bolje. Drugim riječima nadao sam se da će se uz pomoć javnosti i formalnih suvlasnika firme, iste te nadležne kojima sam se učestalo obraćao, konačno privoliti da počnu savjesno obavljati svoj posao, na opću dobrobit svih zaposlenika i putnika. Svjestan tromosti sustava u kojemu sam zaposlen, svjestan toga kako u našem društvu prolaze oni koji ukazuju na neke od brojnih oblika nepravde kojima smo kao obični građani svakodnevno izloženi, ali isto tako svjestan i činjenice da neću moći mirno spavati ukoliko i ja od svega toga okrenem glavu, odlučio sam javno progovoriti, pa kud puklo da puklo.

 

Stoga me je nemalo iznenadila isprva neformalna vijest, a kasnije i službena obavijest koja je početkom prošloga tjedna osvanula na oglasnim pločama u službenim prostorijama firme – Voditelju odjela tehnologije i razvoja prometa (I.P.) otkazuje se ugovor o radu zbog povreda obveza iz radnog odnosa, odnosno zbog propusta u rukovođenju Odjelom koji obavlja poslove organizacije javnog prijevoza i izrade voznih redova. Doduše nije riječ o tipičnom otkazu, već je dotičnome ponuđeno drugo radno mjesto uz zadržavanje postojećeg koeficijenta složenosti poslova (5.12), što je s njegove strane odbijeno, tako da mu 28. siječnja istječe rok u kojemu novo radno mjesto može prihvatiti uz niži koeficijent složenosti poslova (4.02). Usput rečeno manji koeficijent znači i manju plaću. 

 

Budući da se u periodu nakon objave otvorenog pisma od strane lokalnih web portala apsolutno nitko iz firme ni na koji način nije javno oglasio, te samim time potvrdio ili opovrgnuo moje navode, pomislio sam da se upravo događa pravo malo čudo, pa da su moje riječi na koncu ipak došle do pravih ušiju, ušiju onih koji donose konkretne odluke. Kako to kod nas obično biva nije trebalo dugo čekati da se vratim u realnost, pa sam tako 17. siječnja dobio odgovor iz Ureda gradonačelnika Grada Rijeke, Marka Filipovića. Odmah u samom startu poprilično dugog maila navodi se da “poslovodstvo Autotroleja ističe kako sam svojim činom pokazao nedovoljno poznavanje i neprihvaćanje relevantnih činjenica u sagledavanju općeg stanja i načina funkcioniranja Društva, te iznošenjem paušalnih i osobnih zaključaka doveo u pitanje i ugled Autotroleja.” Već u idućoj rečenici iznosi se nevjerojatna teza nakon koje mi je postalo jasno “koliko je sati”, jer tvrdnju g. Filipovića da “svakako moram napomenuti da do sada nije bilo sličnih kritika, niti primjedaba na ovu temu”, mogu okarakterizirati jedino kao uvredu za zdrav razum. Pored doslovce stotina komentara na društvenim mrežama, s brojnim konkretnim kritikama i primjedbama naših putnika upravo na predmetnu temu, g. Filipović ima obraza ustvrditi jednu toliko očiglednu laž. 

U ostatku maila, stavku po stavku, opravdavaju se ili pak pobijaju svi moji “paušalni i osobni zaključci”, a kao glavni problem za kaos po pitanju voznih redova navodi se činjenica da “jedinice lokalne samouprave ne podržavaju racionalizaciju voznih redova, već zastupaju politiku tzv. “kućnog praga” u javnom gradskom prijevozu, tako da je nemoguće izraditi racionalne i smislene vozne redove.”  

 

Na stranu besmislice iz odgovora gradonačelnika, kojeg čvrsto vjerujem uopće nije pisao on, već grupa anonimnih autora s adrese Školjić 15 (sjedište Autotroleja), razlog zbog kojeg sam naprosto primoran ponovno se obratiti javnosti jest jutrošnji poziv iz firme kojim su me obavijestili da mi 28. siječnja neće produžiti ugovor o radu, odnosno da nećemo potpisati novi tromjesečni ugovor o radu na određeno. Umjesto novog ugovora u ruke sam dobio tzv. razdužnicu (šaljem u privitku), koja predstavlja popis osoba od kojih moram sakupiti potpise i razdužiti zaduženu opremu. Prva na listi je voditeljica Odjela općih poslova i zaštite na radu kod koje moram razdužiti radnu uniformu koju nikad nisam ni zadužio, jer me u 30 mjeseci kontinuiranog rada nitko nikad nije zvao da ju zadužim. Izuzev nje, ako sam dobro razumio, u naredna 2 dana trebao bih osobno obići i preostalih 12 referenata, viših referenata, koordinatora, voditelja i rukovoditelja (ili njihovih zamjenika) na relaciji Školjić-Mlaka, od kojih polovicu nikad nisam vidio niti s njima bio u ikakvom kontaktu… Službeni razlog zbog kojeg mi prestaje radni odnos je – istek ugovora. Bez ikakvih daljnjih pojašnjenja, bilo pisanih bilo usmenih. 

 

Da stvar bude zanimljivija, na Zavodu za zapošljavanje je raspisan natječaj putem kojeg se zbog povećanog opsega posla traži desetero novih vozača autobusa. 

Natječaj je raspisan 14. siječnja i traje do 14. veljače, a u sredini tog vremenskog perioda se meni kao očigledno nepoželjnom vozaču ne produžuje ugovor. 

Da stvar bude još zanimljivija, u siječnju 2019. godine sam se na usmenu preporuku jednog vozača uvaženu od strane nadležnih šefova našao na popisu desetak kandidata kojima je Autotrolej platio cjelokupne troškove prekvalifikacije, stjecanja vozačke dozvole D kategorije, liječničkih pregleda te izradu memorijske kartice vozača za digitalni tahograf. Ukupna visina tih troškova u mom slučaju iznosila je oko 17 tisuća kuna, a prema sporazumu potpisanom 21. veljače 2019. godine moja obveza po završetku osposobljavanja bila je stupiti u radni odnos u trajanju od 2 godine s mogućnošću primanja u stalni radni odnos po isteku roka od 2 godine. Sporazum je u ime Autotrolej potpisao današnji direktor g. Kontuš. 

 

U cijeloj ovoj priči oko mojeg javnog istupa vodio sam se logikom da si ozbiljan i odgovoran poslovni čovjek kakvim se g. Kontuš pretpostavljam smatra, neće dozvoliti takav luksuz da svoje osobne stavove o meni kao pojedincu predpostavi interesu Društva kojeg predstavlja i zastupa. U trenutku kada se meni ne produžuje ugovor za radno mjesto vozača autobusa, samo u prigradu imamo 23 vozača s otvorenim bolovanjem, dvojicu na godišnjem odmoru, te petoricu slobodnih. Preostalih 80-ak radi, nezanemariv dio njih na svoj slobodan dan. U gradu, na lokalnim linijama, desetorica vozača će sutra (četvrtak 27.1.2022.) odraditi tzv. “duple smjene”, prvu od 4 ili 5 do 10 ili 11, te treću od 16 ili 17 do 22 ili 23, ovisno o duljini smjene. Drugim riječima da se kojim slučajem spomenuta desetorica predomisle i odbije odraditi dodatnu smjenu, sustav bi se urušio, više od 50 polazaka ne bi imao tko odvoziti. Direktor to vjerujem dobro zna, ali iz nekog razloga, pretpostavit ću uz podršku Korza 16, uzima si za pravo ignorirati sve objektivne razloge zbog kojih neprodužavanje mog ugovora o radu predstavlja tek mizeran pokušaj “pokazivanja mišića”, kao primjer svim ostalim vozačima što ih čeka ako se usude progovoriti protiv nesavjesnog poslodavca.

 

Na kraju moram priznati da ste svi vi koji ste mi cijelo vrijeme govorili da uzalud pišem sve te mailove, da se borim s vjetrenjačama i da sam ne mogu ama baš ništa promijeniti bili u pravu. Ako će sve ostati na mojim mailovima i otvorenim pismima onda mi je sav trud bio uzaludan. Cijenim svu podršku koju sam u proteklih mjesec dana dobio od kolega vozača i drugih zaposlenika Autotroleja, putnika i ostalih, bilo uživo ili putem facebooka, međutim ona očito nije dovoljna da bi je naš poslodavac shvatio ozbiljno. Stoga vas kolege vozače ovim putem molim da sutra i prekosutra, točno u podne, na 30 sekundi “sjednete na sirenu (zračnu tko ju ima)” i na taj način simbolično, ali itekako čujno izrazite svoje mišljenje. Ja bih u to vrijeme trebao biti u Opatiji na liniji 35, pa vas vjerojatno neću čuti, ali možda te sirene napokon čuju i oni “što slušaju, a ne vide, i vide, a ne čuju”. Naravno pozivam i sindikate koji djeluju u firmi da se i oni napokon javno oglase po ovom pitanju, jer naprosto ne mogu “sam protiv svih”. 

 

Moram pozvati i medije da odrade svoj dio posla, pa malo dublje istraže sve navedeno. Smatram da je itekako u javnom interesu držati rad Autotroleja pod povećalom, jer naprosto previše ljudi ovisi o nama da bi se tako olako prelazilo preko brojnih propusta i nelogičnosti. Neovisno o budućem razvoju događaja, u narednim tjednima ću kroz nekoliko tekstova obraditi još nekoliko tema kako bih pobliže objasnio kako stvari funkcioniraju iz perspektive vozača autobusa, te malo smanjio jaz na relaciji vozač-putnici i obrnuto, jer se nerijetko ne razumijemo i međusobno ne uvažavamo. 

 

Javnost u cjelini mogu jedino zamoliti da ne bude nijemi promatrač kako još jedan “zviždač” ostaje bez svog posla, posla kojeg uistinu volim i obavljam s guštom, neovisno o mojoj prekvalificiranosti i brojnim nedostacima koje posao vozača autobusa sa sobom donosi. 

 

Srdačan pozdrav,

 

Robert Puljić, mag. ing. traff. (vozač u Autotroleju od srpnja 2019. godine)