Vozači oprez: U nekoliko dana zabilježeno 5 sudara vozila sa životinjama

animal-731497_960_720

 

Oprez vozači-životinje na cesti!

 

Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske u proteklih nekoliko dana zabilježeno je pet događaja sudara vozila sa životinjama i to na području Kostrene, Krka, Rupe i Viškova.

 

U četiri događaja su sudjelovala tri osobna i jedno teretno vozilo koja su naletjela na srneću divljač, dok je na području Krka jedno osobno vozilo udarilo u ovcu. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a sveukupna materijalna šteta procjenjuje se na oko 16 500 kuna. Uginule životinje zbrinuli su lovnici nadležnih lovačkih društava.

 

U cilju sprječavanja ovakvih događaja, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebice na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

 

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.