Vraća se autokino, u subotu na Beretichu humoristična drama Dangube, velikana Federica Fellinija 

movie-projector-55122_640

Autokino Art kina donosi velikane kinematografije i legendarne filmske klasike

 

Ponovno se diže i filmsko platno na riječkom parkiralištu Beretich gdje se tijekom svibnja održava novo izdanje Autokina, u organizaciji Art-kina i udruge Filmaktiv, pod okriljem Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Program će uz obaveznu prethodnu rezervaciju biti slobodan za sve posjetitelje koji iz sigurnosti svog automobila mogu ponovno uživati u čarima velikog filmskog platna.

Svibanjsko Autokino u znaku je filmskih klasika, a program na Beretichu u subotu, 9. svibnja u 21 sat otvara humoristična drama Dangube (I Vitelloni, 1953), velikana talijanske kinematografije Federica Fellinija čiju stogodišnjicu rođenja Art-kino obilježava cjelogodišnjim filmskim programom.

Naredne dvije subote u svibnju, 16. i 23. svibnja publika će iz svojih limenih ljubimaca moći će pogledati i remek-djelo francuskog novog vala Jean-Luca Godarda Do posljednjeg daha (À bout de souffle) i legendarni vestern Sama Peckinpaha Divlja horda (The Wild Bunch, 1969.).

Kao i prijašnjih godina filmski zvuk primat će se putem radio-prijemnika u automobilu, odnosno putem dodijeljene radio-frekvencije. Iako je zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji za provedbu programa Autokina osigurana dozvola nadležnog Stožera civilne zaštite, projekcijama mogu prisustvovati isključivo posjetitelji u vozilima (najviše dvije osobe u vozilu, osim ako nije riječ o obitelji s djecom), a ostanak u vozilu obvezan je tijekom održavanja programa, uz dozvolu otvaranja prozora s lijeve prednje strane (na strani vozača).

Art-kino je u svibnju pokrenulo i Kućnu školu filma – besplatnu petodnevnu online radionicu filmske pismenosti koja je započela 4. svibnja i traje do 8. svibnja ove godine, pod mentorstvom filmskog kritičara Dejana Durića s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Zbog velikog interesa javnosti i više od sto pristiglih prijava zainteresiranih polaznika već otvoren dodatni termin održavanja, a u planu je pokretanje još nekoliko izdanja radionice tijekom svibnja i lipnja. Art-kino kreće i s postupnim otvaranjem svojih vrata, a prva je na redu Specijalna knjižnica Art-kino koja je otvorena u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine, uz ograničen sustav rada – radnim danima od 10 do 14 sati. U prostoru Knjižnice Art-kina istodobno može boraviti najviše pet korisnika, uključujući i osoblje Art-kina, a osigurani su i nužni dezinfekcijski punktovi. Korisnici mogu putem online kataloga pretražiti građu knjižnice, mailom zatražiti željene naslove, a građa će ih pripremljena i spakirana čekati u knjižnici za preuzimanje.