Vrhunski glazbeni doživljaj na otvaranju devete Štikle

download (1)

 

Nakon spektakularnog otvaranja i proglašenja Kantride Europskim kvartom kulture, program FKK 2020 nastavlja se po svom najavljenom programu pa će tako u četvrtak, 9. srpnja, na Morskom prascu na svoje iznova doći ljubitelji jazza. Naime, točno u 21 sat zakazan je početak koncerta pulskog The Sterptet kvinteta, kojim će i službeno započeti deveto izdanje Štikle, ljetnog festivala jazz i eksperimentalne glazbe. Selektor i voditelj festivala je jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor Zoran Majstorović.

The Sterptet kvintet osnovao je Branko Sterpin, dugogodišnji član Jazz Orkestra Hrvatske Radiotelevizije i višestruki dobitnik nagrade „Status“ za najboljeg hrvatskog jazz trubača. Branko Sterpin rođen je u Puli 1978. godine i nakon završene osnovne i srednje glazbene škole u rodnom gradu upisao je i završio jazz akademiju u Grazu u klasi profesora Edvarda Holnthanera. The Sterptet njeguje hard bop jazz izričaj, ali na njihovom repertoaru može se naći i ranog bluesa iz tridesetih i četrdesetih godina, kao i neke od najpoznatijih instrumentalnih funk numera iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Osim bandleadera Sterpina, sastav čine pulski glazbenici bubnjar Sebastian Stell i basist Nenad Mirt, čakovečki saksofonist Luka Vrbanec te pijanist Carlos Fagin, Argentinac rodom iz Buenos Airesa. Svi odreda su akademski obrazovani glazbenici s dugogogdišnjim karijerama te mnogobrojnim nastupima na različitim kontinentima pa je sasvim jasno da će svi posjetitelji moći uživati u nadahnutoj svirci i koncertu što će definitivno biti vrhunski glazbeni doživljaj na otvaranju devete Štikle.

– Štikla je postao standard na Kantridi i ovom prigodom pozivam ljude da nam se pridruže u što većem broju – poručio je Zoran Majstorović, koji je zajedno s Damirom Čargonjom Čarlijem prije osam godina pokrenuo ovaj festival. 

Štikla, ili u prijevodu, šumovi, tonovi, improvizacija, kreativnost, logika i apstrakcija, jedinstveni je festival, zahvaljujući kojemu su ljubitelji jazza na plažama na Kantridi minulih godina već imali prilike vidjeti i poslušati brojne domaće i strane vrhunske glazbenike. Iznimka neće biti niti ova godina, The Sterptet kvintet samo su prvi u nizu umjetnika koji će svojim nastupom riječke plaže postaviti na mapu poželjnih destinacija i pridonijeti razvoju turizma u Rijeci, što je jedan od mnogobrojnih ciljeva projekta Kantrida FKK 2020.

Ulaz na koncert je besplatan, kao i na sva događanja najavljena u programu Kantride FKK 2020, a najavljeno događanje bit će organizirano uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a, a što se odnose na sprječavanje širenja pandemije COVID-19. Također, pozivamo sve sudionike i posjetitelje da poštuju preporuke i obrate pažnju na pojačanu osobnu higijenu, paze na fizičku udaljenost i nose zaštitne maske.

Producent festivala: Novi turizam d.o.o.
Festival podržavaju: Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Ministarstvo kulture RH, Novi turizam d.o.o.