Za očuvanje radnih mjesta u PGŽ u ožujku isplaćeno 87,5 milijuna kuna

computer-768608_1920

 

Potpora Vlade za očuvanje radnih mjesta pokazala se kao velika pomoć gospodarstvu, a to pokazuju i brojke HZZ-a prema kojima je samo u ožujku odobreno 1,55 milijardi kuna za 84.000 poduzeća s gotovo pola milijuna zaposlenih. Najveći su korisnici potpora na državnoj razini su u djelatnosti prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, prijevoza i skladištenja te pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane.

Analiza HGK ŽK Rijeka pokazala je da je u Primorskoj-goranskoj županiji ekonomska slika u ožujku bila nešto povoljnija u odnosu na državni prosjek.

„U našoj županiji je za preko 3.700 tvrtki koje zapošljavaju oko 27.000 radnika isplaćeno ukupno 87,5 milijuna kuna. Na razini županije potporu je zatražilo 46 posto tvrtki u prerađivačkoj industriji, 34 posto poduzeća u građevinarstvu, 47 posto u trgovini, 30 posto u prijevozu i skladištenju te čak 58 posto tvrtki u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane“ istaknuo je v.d. predsjednika HGK ŽK Rijeka prof.dr.sc. Heri Bezić.

U tijeku je i analiza prikupljenih podataka za travanj. HGK procjenjuje da će u travnju porasti broj korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta kao i broj radnika za koje se koristi potpora. Također se procjenjuje da će epidemiološka situacija u svibnju povoljno utjecati na oživljavanje gospodarske aktivnosti.