Za projekt Ribarske luke u Krku odobreno 37 milijuna kuna, nastavlja se dobar epidemiološki trend u PGŽ

Zamjenica župana Marina Medarić redovitu konferenciju za novinare otvorila je informacijom o osiguranim sredstvima za veliku lučku investiciju u Gradu Krku. Naime, kako je istaknula, Županijska lučka uprava Krk prijavila je na natječaj Ministarstva poljoprivrede projekt Ribarske luke, a u petak je potvrđeno da je resorno ministarstvo  odobrilo preko 37 milijuna kuna za realizaciju te do sada najveće investicije u akvatoriju otoka Krka. Projekt predviđa produljenje ribarskog mula za 200 metara i proširenje na 12 metara čime će se osigurati dovoljni kapaciteti i sigurno privezište za ribarske brodove, ali i za komunalne kao i nautičke vezove. 

Flag_of_Primorje-Gorski_Kotar_County

 

Zamjenica Medarić izvijestila je i o odlukama s prošlotjednog Kolegija župana na kojem su odobrena značajna sredstva županijskim zdravstvenim ustanovama u takozvanoj kategoriji nadstandarda, a koji se financira iz izvornog proračuna PGŽ.

Navela je tako da će se Psihijatrijskoj bolnici Rab rasporedit sredstva u iznosu od 192.000,00 kn za sufinanciranje stanovanja liječnika specijalista i ostalog zdravstvenog kadra u 2021. godini (troškovi smještaja radnika za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca). To je jedna od mjera kojom se, prema riječima Medarić, nastoji riješiti problem zadržavanja zdravstvenog kadra na otocima. Pravo na subvencioniranje troškova stanovanja imaju liječnici specijalisti koji nemaju (kao ni njihovi bračni/izvanbračni drugovi) useljivu kuću ili stan na području otoka Raba. Troškovi stanovanja liječnika specijalista subvencioniraju se do visine stvarno podmirenih izdataka, a maksimalno do iznosa od 3.000,00 kn neto, mjesečno. Za preventivne programe, kao i programe unapređenja zdravlja Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ rasporedit će se iznos od 933.500,00 kuna. Iz tih se sredstava financira izdavanje Narodnog zdravstvenog lista, programi unapređenja zdravlja romske populacije, prevencija bolesti srca i krvožilja, unapređenje oralnog zdravlja kod djece i mladih, savjetovališta za mlade kao i drugi programi koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo. Za program unapređenja zdravstvene zaštite Domu zdravlja rasporedit će se 925.000,00 kuna od kojih je primjerice 390.700,00 kuna namijenjeno mobilnim timovima palijativne skrbi. Također se Domu zdravlja PGŽ raspoređuje 873.000,00 kuna za sufinanciranje aktivnosti osiguranja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o  prošli tjedan raspisanom javnom natječaju za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i drvne industrije i lovstva iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2021. godini. Natječaj će biti otvoren do 14. veljače, a ukupno raspoloživa sredstva iznose 1,1 milijun kuna.      

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je o nastavku silaznog trenda epidemije koronavirusa. Rekao je da su tijekom nedjelje testirane 23 osobe kao hitnoće jer su imale izraženije simptome bolesti, no samo jedna je osoba bila pozitivna na Covid 19. „U isto vrijeme 109 osoba je ozdravilo pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ spustio na 784. Za četiri osobe povećan je broj pacijenata na bolničkom liječenju i trenutno ih je 77, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Najvažnija je vijest kako tijekom vikenda, već treći dan zaredom nije bilo umrlih osoba od COVID-19 bolesti“, istaknuo je Rončević. Izvijestio je nadalje da danas kreće drugi krug cijepljenja osoba koje su primile prvu dozu cjepiva, kao i nastavak cijepljenja zdravstvenih djelatnika i djelatnika socijalne skrbi. Rekao je da je s prvom dozom na području PGŽ cijepljeno 4.390 osoba te da sukladno naputku Ministarstva zdravstva ovog tjedna kreće testiranje organizacije cijepljenja starijih od 65 i kroničnih bolesnika. Kada će krenuti taj drugi val masovnog cijepljenja ovisi o količinama cjepiva koje će stići u RH i bit raspoređeno u našu Županiju. Pozvao je građane koji to još nisu učinili  da se prijave svojim liječnicima obiteljske medicine. Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić dodala je kako su informacije vezane za provođenje cijepljenja rezultat zajedničkog dogovora svih cjepitelja odnosno Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Doma zdravlja PGŽ i predstavnika KoHOM-a.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ  Vladimir Mozetič izvijestio je kako će na području grada Rijeke cjepni punktovi biti u makrocentru Doma zdravlja na Zametu na adresi Bože Vidasa 16a i makrocentru Vežica na adresi Martina Kontuša 18.