ZAŠTITA DJECE U PROMETU

Prošle školske godine u prometu je smrtno stradao jedan osnovnoškolac, 14 ih je zadobilo teške, a 53 lakše tjelesne povrede.

Prošle školske godine u prometu je smrtno stradao jedan osnovnoškolac, 14 ih je zadobilo teške, a 53 lakše tjelesne povrede.

 
Prošle školske godine u prometu je smrtno stradao jedan osnovnoškolac, 14 ih je zadobilo teške, a 53 lakše tjelesne povrede. Idućeg ponedjeljka u prvi razred osnovne škole u županiji kreće 2300 djece. S prvim danom škole počinje i akcija – Zaštita djece u prometu.
– Akcija djeca prijatelji u prometu planirana je i zamišljena kao preventivna akcija s ciljem zaštite školske djece te da se spriječi njihovo stradavanje. Radi se o osobama koje se prvi put susreću s prometnim problemima i još nemaju određene navike ponašanja u prometu – doznajemo iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske.
U blizini osnovnih škola rasporedit će se prometni policajci i pripadnici prometnih jedinica mladeži te školskih prometnih jedinica. Istovremeno će se represivno djelovati prema vozačima koji svojim ponašanjem budu ugrožavali sigurnost djece.
U sklopu akcije planira se obilazak svih osnovnih škola od strane prometnih policajaca, koji će održati 20 – minutna predavanja prvašićima i upoznati ih s problemima koji ih očekuju na putu od kuće do škole i povratku natrag.
Policija ujedno upozorava roditelje koji kad dovoze djecu u školu parkiraju vozila uz pješačke prelaze i na nogostupima te time smanjuju preglednost i onemogućuju kretanje djece. I prema njima će se poduzimati represivne mjere, naglašeno je.