ZATVOREN DUĆAN BRODOKOMERC NOVE

Ministarstvo potvrdilo: riječ je o azbestu

Ministarstvo potvrdilo: riječ je o azbestu

Trgovina Brodokomerca koja se nalazi u sklopu Robne kuće Vežica ipak je zatvorena zbog ispadanja štetnih izolacijskih čestica azbesta koje su se pojavile unutar trgovine, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Temeljem anonimne prijave o pojavi ispadanja štetnih izolacijskih čestica azbesta unutar prodavaonice Brodokomerc Nova sanitarna inspekcija županijskog Ureda državne uprave obavila je inspekcijski očevid te je donijela usmeno riješenje kojim se naređuje uklanjanje azbestnih izolacijskih obloga s ventilacijskih kanala u prodavaonici. Konačni rok za izvršenje je 12. siječnja. U međuvremenu je tvrtka Brodokomerc Nova sklopila Ugovor o uklanjanju izolacije ventilacijskog sustava koja sadrži azbest s tvrtkom Dezinskecija te je napravljen Plan uklanjanja azbestnog otpada. Danas nismo uspjeli stupiti u kontakt s upravom Brodokomerca Nove. Sanitarna inspekcija obavit će očevid nakon isteka danog roka za uklanjanje nedostataka utvrđenih očevidom.
Stručnjaci kažu kako je azbest opasan za zdravlje samo kada se nalazi u lebdećem stanju u zraku koji udišemo. Lijeka za azbestozu nema. Bolesno tkivo ne može ozdraviti, a operacija ne može pomoći. No, koliko je azbest u prodavaonici Brodokomerca bio opasan, pokazat će vrijeme.