Završila je Matejna: Održani brojni programi

Završila je Matejna. Tradicionalna manifestacija kojom općina Viškovo slavi zaštitnika sv. Mateja svojim je mještanima i brojnim posjetiteljima i ove godine tijekom tjedan dana pripremila raznovrsni program.

-“Ovogodišnja Matejna je stvarno bogata svojim programima i ono što nas vesli je zapravo to je naša najveća manifestacija gdje se svake godine uključe sve udruge koje djeluju na području općine Viškovo i svaka od udruga pripremi bogat program, kazala je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

-“Imali smo od sportskih, kulturnih aktivnosti, raznih izložbi. Nažalost malo smo imali vremenske neprilike koje su nešto malo poremetile, ali kako smo mogli vidjet, svih ovih dana većini ljudi kiša nije ništa pokvarila,rekla je Marina Jurić iz TZ Viškovo. Danas je tako održana 16. međunarodna smotra folklora Viškovsko prelo koju organizira KUD Izvor.

-“Tu se okupljamo, živimo zajedno. Radimo zajedno, veselimo se, tugujemo, gajimo tu našu narodnu nošnju, običaje, kola, igre, poručio je Jozo Krčalić iz KUD Izvor Viškovo koje je na smotri ugostilo Društva iz Slovenije, Bosne i Gercegovine, te KUD-ove iz brojnih krajeva Hrvatske. Čuvari tradicije i narodnih običaja su Nenad i Patrik Polonijo, otac i sin koji su zajedno nastupili na Mantinjadi.

U Domu hrvatskih branitelja u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta kulturno-umjetnička društva sinoć su predstavlila svoje tradicionalne pjesme i plesove

-“Mi imamo jednu različitost koju njegujemo od samog početku to je ovdje prepoznato, kao što sam rekao ugošćujemo i druge nacionalne manjine kao i većinske kudove, rekao je predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta- Viškovo Goran Janković.

Druženje se sinoć nastavilo pos šatorom uz Koktelse s kojima je zabava trajala do dugo u noć.

Zadnjeg dana Matejne održava se i tradicionalno natjecanje u kuhanju kotlića u organizaciji udruženja obrtnika. Zbog lošeg vremena natjecanje je izostalo, no šest ekipa ipak je odlučilo pripremiti nedjeljni ručak.