Zavšio lovastaj na plavu ribu-ribarnica danas puna kupaca

vlcsnap-2020-02-17-17h22m19s255

 

Danas su se na riječku ribarnicu vratile omiljene srdele i inčuni , završen je lovostaj za sitnu plavu ribu I ta nam se visoko vrijedna nutritivna namirnica vraća u prehranu. Po ovaj brzi, nadasve zdrav  svima pristupačan objed Riječani pohrili u ribarnicu, a mnogi su kra lovostaja jedva dočekali što su nam pottvrdili i brojni kupci s kojima smo danas razgovarali i čije su vrećice bile pune plave ribe. Te su vrećice izmamile osmjeh i prodavačicama, i kako nam je rekla jedna od njih Riječani su željni plave ribe, pogotovo nakon dva mjeseca lovostaja pa smo tako i prodali sve što smo danas na ribarnicu i donijeli. Naglasila je prodavačica Melinda.

Zadovoljni mogu biti i riječki ribari koji su noć, napokon,  proveli na moru. Zapovjednik broda Golovik Darian Matešić naglasio je kako je posada bila doma od badnjaka i noćas su izašli na more- vratili su se sa oko 6 tona ribe. Nije loše za prvu noć. Govori Darian Matešić. Kvota za ovaj mjesec je 4 vagona ribe i nakon toga se radi do početka svibnja, nakon čega opet nastupa lovostaj, ovoga puta u trajanju od mjesec dana. Nakon toga lovi se opet do badnjaka bez ograničenja za odlazak na more, ali s ograničenjem izlova. Mjesečna kvota je 10 vagona po brodu. Objasnio je zapovjednik Golovika.  

Na razini Hrvatske dosadašnja ukupna kvota iznosila je 60 000 tona i vjerovatno će tako biti i za ovu godinu. Hrvatski su ribari sa zadovoljstvom dočekali odluku Nove Komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen, o povlačenju iz procedure Uredbe kojom bi se uvele kvote i ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru.

Danas se na riječkoj ribarnici osim plave ribe moglo naći I bogata ponuda ostale ribe od pišmolja , sipica, mrkača i raža po 50 kuna i zato savjet svima, riba je zdrava I treba ju što češće konzumirati.