Zbog korone Hitna podijeljena na dva dijela

Hitna na Sušaku podijeljena je na infektivni I neinfektivni dio. Odgovarajuću skrb dobit će svi i oni sa sumnjom na korona virus i oni sa ostalim tegobama. I neće se susresti.

hitna

 

 

Ostanite doma, čuvajte nas da bi mi mogli spasiti vas, pozivaju vas djelatnici Hitne službe KBC-a na Sušaku. Rade po 12 sati u novim uvijetima zbog širenja korona virusa. Odjel je reorganiziran na infektivni I neinfektivni dio. Pacijenti su prostorno odvojeni,kao i osoblje koje s njima radi. Pacijenti ne mogu više samostalno ući u Hitni trakt, na parlafon  s njima razgovara medicinska sestra koja vrši trijažu.
Pacijenti koji navedu sumnju da su bili u kontaktu sa zaraženima od korona virusa primaju se u poseban prostor sa negativnim tlakom I ulaze direktno s parkirališta.

-Molim vas da prije svega budu iskreni, jer ako kažu da sumnjaju na korona virus, sigurno ih nećemo odbiti.To moramo znati da bi poduzeli sve mjere da zaštitimo nas ,ali i druge pacijente,poručuje specijalizantica hitne medicine Nataša Mavrinac i pojašnjava da pacijenti sa sumnjom na korona virus  ni jednom trenutku nisu u kontaktu sa ostalim pacijentima.Kada rade sa pacientima sa sumnjom na korona virus medicinsko osoblje mora imati posebna zaštitna odijela. 

 

Gotovo svakodnevno na Odjelu Hitne pomoć zatraži pacijent koji izrazi sumnju da je bio u kontaku s oboljelim od korona virusa ili sumnja da je i sam zaražen

– “Imali smo slučaj da je osoba u samoizolaciji , koja je službeno upućena na samoizolaciju,došla zbog problema u grudnom košu i sumnjom na infarkt.To nije jedini slučaj, osobe u samoizolaciji padnu, zatreba im operacija. Oni moraju znati da smo mi tu i da će dobiti svu potrebnu skrb.Svi drugi pacijenti moraju znati da neće biti u kontaktu s tim pacijentom, jer on posebnim kanalima se prevozi na ostale Odjele koji imaju spremnu sobu za njega, poručuje pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama lokaliteta Sušak KBC-a Rijeka Martina Pavletić. Ona je poslala poruku svim građanima da se ne boje doći na Hitnu ako im je zdravlje ugroženo.