Zbog lovostaja na koćarenje do 15. listopada manje ribe na riječkoj ribarnici

Do 15. listopada traje lovostaj na koćarenje, riječka ribarnica bit će bez oslića i škampi sa srednjeg i južnog Jadrana Posjetili smo riječku ribarnicu, po mišljenju kupaca, ponuda je zadovoljavajuća. Ima i sitne plave ribe, i bijele i škampi, kozica, lignji. Cijene? Kako kome.Eo što kažu kupci:

-”Ponuda je jako dobra, cijene su srednje, neću reći ni jeftine ni skupe. Što je danas za ručak kod vas? Oslić, po 8 eura kilo

-”Dođem malo pogledati pa si uzmem nešto, samo za mene, za dušu mogu

Ponuda ribe zavisi, dakako i o vremenu, ali i lovostaju koji je u petak počeo za koćare. Izlov bijele ribe pridnenom povlačnom mrežom do 15.listopada bit će ograničen, a odnosi na zone hrvatskog Jadrana koje su najbogatije koćarskom lovinom.

-”To je po zonama, c, d i e. To je od Dubrovnika do žirja kompletno zabranjena sa jabučkom kotlinom, jedan dio Kvarnera, tu kod nas, rekao je predsjednik Koordinacije koćara Hrvatske Romeo Mikičić

Ovaj lovostaj isključuje područje Istre i oko Lošinja, a koćarenje je dozvoljeno i u riječkom zaljevu. Bijele ribe bit će narednih dana nešto manje, od kojih dio ulovljen mrežama i parangalima.

-”Za par dana možda se i osjeti, otvara se Opatija, zatvara Malinska, tako da će se oko Opatije moći loviti bijela riba, bit će je samo ne iz Dalmacije, kaže prodavačica Branka

Oni koćari koji su se odlučili za privremenu obustavu rada, mjesec će iskoristi za remont brodova.

  • Mi imamo te lovostaje plaćene, nije to ništa strašno, no barem niste u minusu, a s druge strane zadovoljamo EU koja govori i smanjenju ribolovnog napora, da bi bilo ribe i za sljedeću generaciju, poručuje Mikičić.

Teško će se moći zadovoljiti potrebe izvoza, restorana i kupaca u maloprodaji, no zbog slabije ponude cijene neće rasti, kažu na riječkoj ribarnici.