Zeleni i crveni kartoni za prava pacijenata

Urednica emisije Rijeka zdravlja na Kanalu Ri, Sandi Bujan Cvečić dobitnica zelenog kartona

Urednica emisije Rijeka zdravlja na Kanalu Ri, Sandi Bujan Cvečić dobitnica zelenog kartona

Crveni, žuti i zeleni kartoni za promicanje prava pacijenata dodijeljeni su u Gradskoj vijećnici u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana bolesnika. Među nagrađenima su liječnici, medicinsko osoblje, udruge te novinari.
Novinarka Kanala Ri i urednica emisije Rijeka zdravlja Sandi Bujan Cvečić jedna je od dobitnica zelenog kartona. Kontakt emisija već treću sezonu, srijedom navečer, obrađuje teme iz svih zdravstvenih područja.
Crveni su kartoni, među ostalima, dodijeljeni ministru Darku Milinoviću, državnoj tajnici Dorici Nikolić i ravnatelju riječkoga KBC-a Hermanu Halleru. Najbolji otac Hrvatske je Franjo Kardaš koji se bori za status njegovatelja svoje bolesne kćeri, a najbolja majka Vanja Šarić. Ona je svojeg sina, usprkos birokraciji, uspjela odvesti na transplantaciju jetre u Padovu.
Novac i zdravstvena birokracija najčešći su zidovi na koje nailaze u Udruzi.
– Nismo puno uspjeli jer ima više otpora nego onih koji žele biti suradnici, koji žele biti u funkciji promicanja prava pacijenata – rekao je prof. dr. Mirko Štifanić iz Hrvatskog pokreta za prava pacijenata.
Ciljevi su Pokreta za prava pacijenata i zaštita ugleda liječnika čime će se osigurati njihov humaniji odnos prema pacijentima.