Zeleno svjetlo koking postrojenju

Povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš dalo zeleno svjetlo koking postrojenju na Urinju

Povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš dalo zeleno svjetlo koking postrojenju na Urinju

Sa 6 glasova za i 4 protiv Povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš dalo je zeleno svjetlo budućem koking postrojenju rafinerije na Urinju.
– Sve tvrdnje da to nije koksara, možda nije koksara, ali je definitivno postrojenje koje proizvodi koks. Ono čega se mi plašimo i protiv čega ćemo i dalje ustrajat to je privezište u bakarskom zaljevu, još jedna devastacija bakarskog zaljeva, još jedan zagađivač u bakarskom zaljevu i transportna traka – rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
Iz INA-e odgovaraju kako druga faza modernizacije riječke rafinerije nema nikakve veze s koksarom.
– Mi planiramo izgraditi jedno moderno rafinerijsko postrojenje za termičku obradu tzv. delay koking koje se trenutno gradi na 4 lokacije u Europskoj uniji. Riječ je apsolutno o tehnologiji kojom će se poštivati sva zakonska regulativa što Republike Hrvatske, a također i Europske unije, kazao je direktor Rafinerije nafte Rijeka, Ivan Krešić.
Da postrojenju nije mjesto na Urinju smatraju, osim Kostrene, Bakra i Kraljevice, i u primorsko-goranskoj županiji.
– Razlog tome je da se županija ne protivi modernizaciji rafinerije, ali postoje prema našem mišljenju zakonske zapreke za to u ovom trenutku, a one se sastoje u 2 elementa – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Koraljka Vahtar Jurković.
Prvi je što je kvaliteta zraka na tom području treće kategorije pa se, sukladno Zakonu o zaštiti zraka, ne mogu izdavati nove dozvole zagađivačima. Drugi je razlog činjenica da je za to područje nužan urbanistički plan uređenja – barem je tako smatrala Uprava za prostorno uređenje Ministarstva zaštite okoliša prije nekoliko mjeseci.
– Naknadno je Ministarstvo, upravo ta ista uprava za prostorno uređenje izdala mišljenje da u ovom slučaju izrada urbanističkog plana uređenja nije potrebna dodaje Vahtar Jurković.
Kako bilo, iz INA-e najavljuju pokretanje postupka za izdavanje lokacijske dozvole. S druge strane, Grad Bakar će, kaže gradonačelnik, iskoristiti sva zakonska sredstva da to spriječi.