Zlatko Komadina: Neka se na Krku najprije dogovore sami sa sobom

vlcsnap-2020-04-21-17h00m28s244

U Primorsko-goranskoj županiji, u posljednja 24 sata, zabilježena su dvije novooboljele osobe od koronavirusa. Radi se o osobama koje su bile u samoizolaciji. Kako je istaknuo župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina zna se točno tko su i odakle su novozaraženi, situacija je u županiji pod kontrolom, no moramo biti oprezni te smanjiti kretanje i grupiranje jer sa popuštanjem mjera virus nije nesato. Rekao je Komadina.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, već ovaj tjedan, moglo bi doći do ublažavanja nekih mjera, poput dozvola za rad pojedinih djelatnosti: 

 

ZLATKO KOMADINA, župan Primorsko-goranske županije: 

Županijski stožer radi na tome da se gospodarske aktivnosti ponovno vrate u život. Prije svega usluge, frizerski saloni, trgovine, samo uz mjere zaštite koje se moraju provoditi. Što se tiče gospodarstva to će ići kroz ovaj tjedan. U četvrtka je sjednica stožera i Vlade, dobit će se upute. Poručio je župan

Od jučer, županija je podijeljena u tri zone u kojima je omogućeno kretanje bez propusnica. To je Primorje, Gorski kotar i otoci. Na pitanje što je s inicijativom da se otok Krk pripoji Primorju, Komadina odgovara: 

Prije svega neka se na Krku dogovore sami sa sobom, ali ono što se dogovore, moraju odobriti epidemiolozi. Mi nismo učinili ništa što već nije bilo na snazi samo okrupnili područja. Kada ćemo ići s prijedlogom za cijelu županiju to mora biti na tragu prijedloga epidemiologa. Naravno da bi bilo dobro da i načelnici imaju svoj stav o tome, no odgovornost će preuzet Županijski stožer kao i do sada. 

U riječkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dosad je obavljeno 1600 testiranja, a ukupno je do sada u županiji oboljela 71 osoba. Incidencija obolijevanja na 100 tisuća stanovnika u PGŽ-u je upola manja od prosjeka Republike Hrvatske.